Αν κάνω laser στα μάτια, θα αποκτήσω ξανά μυωπία αν μείνω έγκυος;

Ε: Το παιδί μου, 8 χρονών, εμφάνισε υπερμετρωπία στο ένα της μάτι και βλέπει 3 στα 10 από το δεξί ενώ από το άλλο είναι τέλεια. Πρέπει να φοράει γυαλιά όλη την ημέρα ή μόνο στον πίνακα και όταν διαβάζει; Θα φύγει κάποια στιγμή;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Οφθαλμίατρος Τένια Βουδούρη

Α: Η κορούλα σας θα πρέπει να φοράει συνεχώς τα γυαλιά της και ίσως να κλείνει κάποιες ώρες το μάτι το καλό για να βοηθήσει το μάτι που μειονεκτεί να ανακτήσει ό,τι περισσότερο μπορεί!

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Σκέφτομαι να κάνω laser γιατί έχω 7,5 βαθμούς μυωπία στο κάθε μάτι. Όμως φοβάμαι λίγο. Πώς γίνεται η επέμβαση; Και υπάρχουν άτομα στα οποία δεν γίνεται, όπως αν είσαι ορισμένης ηλικίας; Και αν κάνω θα μου εμφανιστεί ξανά αν μείνω για παράδειγμα έγκυος ή όσο μεγαλώνω;

Α: Ο γιατρός θα αποφασίσει εάν μπορεί κανείς να κάνει laser, γιατί υπάρχουν διάφορα κριτήρια. Η ηλικία σας (24 ετών) είναι μια χαρά. Και είναι μύθος ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει τη μυωπία!!!

Μπορεί ωστόσο, με την ηλικία να αυξηθεί λίγο η μυωπία, πράγμα όμως που δεν το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Μα υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης. Το πώς γίνεται, θα το συζητήσετε με τον γιατρό που θα σας αναλάβει, ανάλογα με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.

Τένια Βουδούρη
Οφθαλμίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
210-6924832
www.teniavoudouri.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οδοντογενής ιγμορίτιδα: Τι είναι, γιατί συμβαίνει και πώς θεραπεύεται

Σε αυτές τις 5 περιπτώσεις πρέπει να πας στον γιατρό αμέσως αν έχεις κόκκινα μάτια

Σχετικά άρθρα