Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να αλλάξεις αμέσως;

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC.

Το σύνθημα #IAmAndIWill# (ΕίμαιΚαιΘαΚάνω) καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μια ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.

Το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει κάποια στιγμή

Με δεδομένο ότι περίπου το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του από κάποια μορφή νεοπλασματικής ασθένειας, ο καρκίνος αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ΕΛΛΟΚ.

Συμπληρώνει ότι η σημασία της προσωπικής δέσμευσης γίνεται φανερή αν λάβουμε υπόψη ότι θα ήταν κατά περίπου 35% λιγότερες οι περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου, εάν εμείς οι ίδιοι, ως υπεύθυνοι πολίτες, αλλάζαμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, το καθαρό εργασιακό περιβάλλον και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία 20 χρόνια;

Τα τελευταία 20 χρόνια πολλά άλλαξαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά. Νέες καινοτόμες θεραπείες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των ασθενών και η τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου.

karkinos 2

Επίσης, η έρευνα οδηγεί σε νέα μονοπάτια με υψηλές προσδοκίες και ελπίδες για τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου στο ορατό μέλλον. Οι ασθενείς οργανώνονται αποτελεσματικότερα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προσφέρουν υπεύθυνη υποστήριξη στα μέλη τους, αναπτύσσουν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης και διεκδικούν τη θεσμική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για ό,τι τους αφορά.

Τα προβλήματα των καρκινοπαθών στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ «στη χώρα μας οι ασθενείς με καρκίνο συνεχίζουν να βιώνουν ανισότητες και ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας. Η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και τα επακόλουθα προβλήματα στην ογκολογική περίθαλψη παραμένουν σοβαρά για μεγάλη μερίδα των ασθενών, που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στην προσπάθειά τους να ιαθούν:

  • Συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων – ακυρώσεις θεραπειών.
  • Υποστελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών – ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Καθυστερήσεις στη διάγνωση που πολλές φορές φθάνουν τους 3 μήνες.
  • Μεγάλες καθυστερήσεις και αναμονές στις ακτινοθεραπείες.
  • Φραγές στην εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών.
  • Ταλαιπωρία στα φαρμακεία.
  • Έλλειψη δομών ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Πλήρης απουσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών εντός του συστήματος υγείας.
  • Μεγάλες δυσκολίες στην επανένταξη στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο.
  • Έλλειψη αναγνώρισης των άτυπων φροντιστών ασθενών με καρκίνο, συνήθως γυναικών μέσης ηλικίας.
  • Η ανυπαρξία κάθε πρόβλεψης για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, φροντίδας, παρακολούθησης του συνεχώς αυξανομένου αριθμού επιβιωσάντων από τον καρκίνο».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου προτρέπει τους πολίτες να επενδύσουν στην αξία της πρόληψης και του προ-συμπτωματικού ελέγχου, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να εστιάσουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και να απαιτήσουν καθαρό εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος του προστάτη: Τι είναι η εξέταση του PSA – Σε ποια ηλικία πρέπει να την κάνει ένας άνδρας;

Καρκίνος του μαστού: Η εξέταση που θα ανιχνεύει τα συμπτώματα έως και 5 χρόνια πριν

Καρκίνος του μαστού: Τόσα λεπτά την εβδομάδα πρέπει να ασκούνται οι γυναίκες

Καρκίνος του όρχι: ο πιο συχνός καρκίνος σε νέους άνδρες 20-40 ετών!

Σχετικά άρθρα