Για να κάνω γαστροσκόπηση, πρέπει να έχω άδειο στομάχι;

Ε: Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα (όπως η διάρροια, η καούρα, το ρέψιμο και το φούσκωμα) που μπορεί να υπάρχουν και να μην οφείλονται στο φαγητό αλλά σε κάποιο πρόβλημα που χρήζει θεραπείας όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Έχω τη γιαγιά μου και τη μαμά μου έτσι, και τώρα έχω και εγώ θέμα με το στομάχι αλλά περιμένω τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στα ερωτήματά σας απαντά ο Γαστρεντερολόγος Νικόλαος Κυριάκος

Α: Συμπτώματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή είναι απώλεια βάρους, συνεχιζόμενοι έμετοι, αίσθημα ότι «κολλάει» το φαγητό στον οισοφάγο κ.α, αλλά και γενικά αυτά τα συμπτώματα (καούρες, διάρροιες) που πλεόν είναι καθημερινά και δεν υποχωρούν παρά τις διαιτητικές τροποποιήσεις.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Θα κάνω γαστροσκόπηση και φοβάμαι. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά; Πρέπει να είμαι με άδειο στομάχι; Μετά θα ζαλίζομαι;

Α: Καλό είναι να ρωτήσετε τον ενδοσκόπο, ο οποίος θα σας κάνει τη γαστροσκόπηση. Μερικές γενικές πληροφορίες είναι οι εξής:

Πριν τη γαστροσκόπηση ο εξεταζόμενος δεν θα πρέπει να έχει καταναλώσει φαγητό για τουλάχιστον 8 ώρες και να μην έχει πιει τίποτα τις προηγούμενες 3 ώρες. Η εξέταση γίνεται είτε με τη χορήγηση ήπιας μέθης ή με βαθιά καταστολή που δίνεται από τον γαστρεντερολόγο ή αναισθησιολόγο.

Η εξέταση κρατά μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ερεθισμό στο λαιμό του εξαιτίας του γαστροσκοπίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χρειάζεται μόνο να περιμένει για 10 – 15 λεπτά, έως ότου περάσει η επήρεια της μέθης. Το φαγητό επιτρέπεται μετά από 1 ώρα.

Νικόλαος Κυριάκος
Γαστρεντερολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αδυνάτισμα με γεμάτο στομάχι; Κι όμως γίνεται!

9 διατροφικά λάθη που προκαλούν καούρα στο στομάχι

Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε καούρες

Τρώω αρκετές καυτερές τροφές και έχω καούρες. Μπορεί να είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Σχετικά άρθρα