Υπάρχουν φάρμακα για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία;

Στη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία οι θεραπείες, δυστυχώς, είναι ακόμα υποθέσεις εργασίας.

Κι αυτό, γιατί το μυστήριο του γυναικείου μυαλού και σώματος, εξακολουθεί να απασχολεί όλους τους επιστήμονες όπως κάποτε τον μεγάλο Freud… Στη πρώτη υπόθεση βλάβης της επιθυμίας, θα ενοχοποιήσουμε διάφορους μηχανισμούς.

Μια πρώτη αιτία θα είναι η βλάβη των μηχανισμών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διαδρομή της επιθυμίας από την εστία παραγωγής της στα όργανα στόχους της, αλλά και στη δημιουργία αναστολών και εμποδίων στο να φτάσει η επιθυμία στα όργανα στόχους.

Μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση τεστοστερόνης;

Η διάκριση αυτή είναι καθοριστική, για τον σχεδιασμό εξειδικευμένης θεραπείας, που να άφορα τα όργανα που συμμετέχουν είτε κεντρικά (εγκέφαλος), είτε περιφερικά γεννητικά όργανα. Ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα η υπογλώσσια χορήγηση 0,5mg τεστοστερόνης αυξάνει την ευαισθησία του εγκεφάλου σε ερωτικά ερεθίσματα.

Τα αποτελέσματα της υπερευαισθησίας στα σεξουαλικά ερεθίσματα του εγκεφάλου εξαρτώνται πάντα, από τη κατάσταση εγρήγορσης των έξω γεννητικών οργάνων, κατά ποσό δηλαδή έχει προηγηθεί ερεθισμός τους, αλλά και ποσό έτοιμα ήσαν για να υποδεχτούν αυτόν τον ερεθισμό.

Αυτό το μήνυμα από το κεντρικό νευρικό σύστημα προς την περιφέρεια μπορεί να διαταραχθεί από μια μείωση της ευαισθησίας των έξω γεννητικών οργάνων, λόγω νευρολογικών η ορμονικών διαταραχών.

Ή μήπως η χορήγηση αναστολέων φωσφοδιεστερασών;

Η κεντρική σεξουαλική δράση και πρόκληση είναι απαραίτητη για τους αναστολείς των φωσφοδιεστερασών, που δρουν περιφερικά αυξάνοντας την αιμάτωση των γεννητικών οργάνων και την ανταπόκριση τους στους ερωτικούς ερεθισμούς.

Ο συνδυασμός τεστοστερόνης και αναστολέων φωσφοδιεστεράσης θεωρητικά μπορεί να αυξήσει την ανταπόκριση στα ερωτικά ερεθίσματα των γυναικών, ιδιαίτερα αυτών με χαμηλή επιθυμία, μεσολαβώντας στα πρόσθια φλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου και στη δράση της σεροτονίνης.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν έχω κονδυλώματα και κάνω σεξ, θα κολλήσω τη σύντροφό μου;

Πονάς την ώρα που κάνεις σεξ; Οι 4 παράγοντες που μια γυναίκα πρέπει να εξετάσει

Γιατί μια γυναίκα υποκύπτει στο σεξ με πρώην σύντροφό της;

Σχετικά άρθρα