Ισχύει ότι όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες εξασθενούν και «φεύγουν»;

Έχω ακούσει ότι όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες περνούν. Είναι αλήθεια αυτό;

Εγώ έχω διαγνωσθεί με αλλεργικό άσθμα και θα ήθελα να ξέρω αν αυτό το βάσανο θα υποχωρήσει κάποτε.

Στο ερώτημά σας απάντησε η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου – Φίλη

Η αλλεργία είναι μια εκτροπή του ανοσιακού μας συστήματος (ανοσοποιητικού) και πράγματι γερνά, όπως και όλα τα όργανα ή συστήματα ου ανθρώπινου οργανισμού.

Όμως δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος πότε θα υποχωρήσει και θα εξαφανιστεί η αλλεργία ενός ατόμου. Είναι ευκολότερο να προβλέψουμε ότι αφού είσαστε γυναίκα, ίσως να έχετε εντυπωσιακή βελτίωση σε εγκυμοσύνη ή ακόμη και να θεραπευθείτε επί εγκυμοσύνης.

Μα το πρόβλημα υποτροπιάζει μετά τον τοκετό και μάλιστα ταχύτατα. Το επόμενο βήμα βελτίωσης ή απαλλαγής είναι η εμμηνόπαυση. Και στις δύο περιπτώσεις βοηθούν οι ορμονικές αλλαγές του οργανισμού στην εγκυμοσύνη, αν και μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Είμαι μπαμπάς 2 κοριτσιών. Τις αγαπώ πολύ και δυστυχώς η μητέρα τους δεν ζει μαζί μας πλέον. Εκείνη τα ήξερε όλα για τα ιατρικά και εγώ δεν σκαμπάζω μια.

Τώρα που πλησιάζει η άνοιξη, από ποιες αλλεργίες κινδυνεύουν κυρίως; Είναι η μια στα 8 και η άλλη στα 10.

Α: Η ερώτηση πάσχει λίγο. Τα κορίτσια του εν λόγω κυρίου είχαν ποτέ αλλεργία; Και αν ναι, ποιους μήνες; Αν δεν είχαν ποτέ ανοιξιάτικο πρόβλημα να μην ανησυχεί. Γενικά οι ανοιξιάτικες αλλεργίες αφορούν πιο συχνά ανώτερο αναπνευστικό (δηλ. αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα) ή/και κατώτερο αναπνευστικό (δηλ. αλλεργικό άσθμα).

Και στις δύο περιπτώσεις τα αίτια είναι κοινά και πιο συχνά οι γύρεις διαφόρων φυτών, αγριόχορτων αλλά και καλλιεργημένων ειδών, όπως τα δημητριακά και επίσης δέντρων, συμπεριλαμβανομένης της ευλογημένης ελιάς.

Ακολουθούν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα σπόρια από μύκητες (μούχλες). Και οι 3 αυτές κατηγορίες στη χώρα μας εμφανίζουν έξαρση την άνοιξη, ακόμη και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, μολονότι προκαλούν και δεύτερη έξαρση μικρότερης έντασης και διάρκειας το φθινόπωρο.

Καλλιόπη Κόντου – Φίλη
Αλλεργιολόγος
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτά είναι τα πιο συχνά αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι που ευθύνονται για το φτέρνισμά σου

Οι 4 ουσίες που είναι καλό να αποφεύγεις αν έχεις αλλεργία στα φάρμακα

Σχετικά άρθρα