Ποιος είναι ο λόγος που ένα παιδί αποφασίζει να πει ψέματα στους γονείς του;

Γενικά στο σπίτι δεν περνάω τόσο καλά διότι ο μπαμπάς μου και η μάνα μου έχουν χωρίσει. Αλλά έτσι και αλλιώς εκείνος δουλεύει σε καράβια και εκείνη πάντα είναι εναντίον μου.

Δεν θέλει να πάω έξω με τους φίλους μου ενώ εκείνοι βγαίνουν καθημερινά. Και πάντα πρέπει να πω ψέματα στους φίλους μου διότι δεν θέλω να μάθουν για αυτό. Επίσης, η μάνα μου πάντα κάθε μέρα ψάχνει να κάνει καβγά και είναι με ένα κινητό.

Μιλάει με αγνώστους σε εφαρμογές για γνωριμίες. Και θα ήθελα να αναφέρω πως πάντα θέλουν τον (καλό βαθμό που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ) γιατί δεν με βοηθούν και όταν πάω να διαβάσω μαζί με τη μάνα μου, πάντα μα πάντα με το παραμικρό θα αρχίζει να με αποκαλεί «χαζό». Τι να κάνω;

thymos

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια Μίνα Κάνταρου

Φαίνεται να είναι δύσκολο όλο αυτό περνάς, καταλαβαίνω ότι σου δημιουργεί πίεση η κατάσταση στο σπίτι. Το γεγονός ότι λείπει ο πατέρας σου πολύ κάνει τη μητέρα σου να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη πάνω της. Αυτό ίσως της προκαλεί άγχος και βγαίνει σε αυτή τη μορφή.

Θα πρότεινα να της μιλήσεις ανοιχτά και ψύχραιμα για το πως σε κάνει να αισθάνεσαι η συμπεριφορά της. Δώσε έμφαση στο ότι δεν σε ενθαρρύνει να τα πας καλύτερα στα μαθήματα η πιέσει αυτή και εξέφρασε το πως νιώθεις γενικότερα μεταξύ σας, με τους φίλους σου και με τον εαυτό σου κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Προσπαθήστε να βρείτε τις ισορροπίες που λείπουν αυτήν την στιγμή μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση. Η ένταση και η κόντρα δεν φέρνει το αποτέλεσμα που χρειάζεται, καλό είναι να αποφεύγεται.

Μίνα Κάνταρου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων & Εφήβων
ΜΑ in Clinical Counseling Psychology
6986174017
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο κολλητός μου έκανε σχέση με την αδερφή μου: Γιατί μου έλεγαν ψέματα;

Πώς χειρίζεσαι τα προσωπικά διλήμματα; Να διαλέξεις ανάμεσα στους γονείς ή τη σχέση σου;

Παιδί με αυτισμό στο σχολείο: 4 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Πρέπει να λέμε ψέματα για το «καλό» της σχέσης μας;

Σχετικά άρθρα