Μια ψυχολόγος εξηγεί: Είναι ωφέλιμο τα δίδυμα παιδιά να πηγαίνουν μαζί σε δραστηριότητες;

Απέκτησα δίδυμα και γενικά παιδιά, πολύ μεγάλη. Και κυρίως μεγαλύτερη κατά πολύ από την αδερφή μου η οποία είναι μικρότερή μου και έχει 4 παιδιά.

Τέλος πάντων, τα παιδιά μου είναι 9 ετών και εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Οι δραστηριότητες που τα πάω θέλω να είναι οι ίδιες αλλά όλοι μου λένε να μην το κάνω αυτό γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν αρέσουν και στους δύο τα ίδια πράγματα.

Πηγαίνουν αγγλικά, ισπανικά, ρομποτική, κουνγκ φου, κολύμβηση, μπάσκετ και σκάκι. Είναι πολλά; Τι προτείνει ένας ψυχολόγος για την ομαλή ανάπτυξή τους: να πηγαίνουν μαζί στις δραστηριότητες ή χώρια;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Πράγματι αν και δίδυμα, δύο παιδιά δεν σημαίνει ότι μεταξύ τους ταυτίζονται απόλυτα ως προς τον χαρακτήρα αλλά και τις προτιμήσεις τους. Θα σας πρότεινα να κάνετε μια συζήτηση μαζί τους και να ρωτήσετε το κάθε ένα χωριστά τι του αρέσει ή τι θα ήθελε να κάνει και ίσως να κάνετε κάποιες αλλαγές.

Αν όχι σε όλες, σίγουρα σε κάποιες δραστηριότητες είναι σημαντικό να μην τις κάνουν πάντοτε μαζί και να έχουν τον «χώρο» τους, αλλά και τη δυνατή της να εκφράζονται και να εξελιχθούν και ανεξάρτητα. Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό να έχουν γνώμη ως προς το τι θα ήθελαν να κάνουν και να εκφράσουν ανοιχτά τα «θέλω» και τος προτιμήσεις τους, κάτι που είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε και εσείς.

Για οτιδήποτε επιπλέον θελήσετε ή για οποιαδήποτε σκέψη ή προβληματισμό θα σας πρότεινα να δείτε κάποιον οικογενειακό ψυχοθεραπευτικής το πλαίσιο συμβουλευτικής, για να σας βοηθήσει ακόμη πιο συγκεκριμένα.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πότε ένας γονιός καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο;

Τι είναι ο φόβος της δέσμευσης και γιατί οι άνδρες προτιμούν την «ελεύθερη σχέση»;

Σχετικά άρθρα