Είσαι 20 ετών και δεν ξέρεις ποιο επάγγελμα να διαλέξεις; Να τι πρέπει να κάνεις

Το πρόβλημα μου δεν έχει να κάνει με σχέσεις και έρωτες, αλλά είναι ένα θέμα πιο «βαθύ» που αφορά στη ζωή μου και τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό.

Είμαι 20 ετών και έχω δώσει 3 φορές Πανελλήνιες αλλά δεν τα έχω πάει καλά. Βασικά πέρα στο «Ιστορικό και Αρχαιολογικό» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά δεν μου αρέσει όσο και αν μου λένε ότι είναι πολύ καλό.

Έχω σκεφτεί να παρατήσω τη σχολή αλλά δεν ξέρω μετά ποια κατεύθυνση να ακολουθήσω… Να βγάλω Δημόσιο ΙΕΚ και παράλληλα να κάνω μαθήματα πιάνου; Να πιεστώ να πάρω το πτυχίο; Αλλά μετά τι; Και αν το μετανιώσω που την άφησα; Βέβαια να τονίζω πως πάντα ήμουν τεμπέλα και απορώ και πώς πέρασα σε αυτή τη σχολή.

diabasma kafes

 Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Από τον τρόπο που μιλάτε διέκρινα σε εσάς ένα μεγάλο άγχος. Το άγχος σας δεν έχει να κάνει κατά τη γνώμη μου με την όποια σχολή και το πόσο σημαντική είναι αλλά κυρίως με τα όρια και το πώς τα αντιμετωπίζετε. Μοιάζει λοιπόν να τα αποφεύγετε, να μην σας αρέσουν και να τα βιώνετε με έναν τρόπο που τα καθιστά απόλυτα και κυριαρχικά.

Μοιάζει από τη μια να ζητάτε έντονα τα όρια και από την άλλη το βιώνετε ως αυταρχικό και καταδιωκτικό. Βρίσκετε το ενδιαφέρον μέσα στο άγχος να προλάβετε, αν και ταυτόχρονα δεν σας αρέσει. Είναι χρήσιμο για εσάς να το εντοπίσετε συναισθηματικά και να δείτε πότε και γιατί σας συμβαίνει.

Με αυτόν τον τρόπο θα τοποθετήσετε το ενδιαφέρον σας σε κάτι που σας κεντρίζει πραγματικά την όρεξη ανεξάρτητα από το χρονικό περιθώριο που αυτό χρειάζεται για να διεκπεραιωθεί.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άνοια: Διάβασμα ή επιτραπέζια παιχνίδια; Τι είναι καλύτερο για το μυαλό;

Παιδί και διάβασμα: 5 tips για να διευκολύνετε τη μελέτη του στο σπίτι!

6 συμβουλές για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να μη… χρονοτριβείς άλλο!

Σχετικά άρθρα