Είμαι ελεύθερο πνεύμα και δεν αντέχω την καταπίεση από τους γονείς μου: Τι να κάνω;

Δεν αντέχω άλλο τους δικούς μου και δεν ξέρω πώς να τους χειριστώ. Όλο τους νοιάζουν οι βαθμοί και το τι θα πει ο κόσμος για εμένα και τι έχω καταφέρει.

Θέλουν πάνω από 18 αλλά εγώ είμαι πιο ελεύθερο πνεύμα και μου αρέσει η ζωγραφική. Δεν χάνω φεστιβάλ και έχω νοικιάσει και ένα υπόγειο με έναν φίλο μου για να ζωγραφίζουμε.

Δεν αντέχω όμως, άλλο να ζω με μια κρυφή πλευρά. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Από την κατάσταση που μου περιγράφετε, φαντάζομαι πόσο πιεσμένος μπορεί να νιώθετε και παρόλ’ αυτά έχετε βρει έναν τρόπο να αξιοποιείται τη δημιουργικότητα σας. Το να συνεχίσετε να κρύβετε ένα κομμάτι του εαυτού σας δεν ξέρω κατά πόσο θα σας διευκολύνει από εδώ και πέρα μάλλον το να υποστηρίξετε το κομμάτι αυτό και να το επικοινωνήσετε φαντάζομαι ότι θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε εσάς ώστε να μην κρύβεστε.

koritsi zwgrafizei

Είναι σημαντικό να δώσετε στους γονείς σας να καταλάβουν πόσο βοηθάει εσάς να έχετε το δικό σας χώρο και χρόνο και να τον αξιοποιείτε όπως σάς εκφράζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλίνετε από το πρόγραμμα σας και από τους στόχους σας, όπως είναι το σχολείο και οι σπουδές σας.

Όλοι δικαιούμαστε τρόπους διαφυγής και ξεκούρασης από το βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητας, οπότε όλο αυτό μπορείτε να τους το εκφράσετε και να φτιάξετε ένα πρόγραμμα ώστε να χωρούν και τα δύο: και εσείς να νιώθετε ότι έχετε χρόνο για εσάς και να καθησυχάσετε τους γονείς σας. Όσο πιο ώριμα και με επιχειρήματα υποστηρίξετε τα «θέλω» σας, θα κερδίσετε την υποστήριξη των δικών σας ανθρώπων.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος γάμου – οικογένειας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιος είναι ο λόγος που ένα παιδί αποφασίζει να πει ψέματα στους γονείς του;

Πώς χειρίζεσαι τα προσωπικά διλήμματα; Να διαλέξεις ανάμεσα στους γονείς ή τη σχέση σου;

Πόσο εύκολο είναι να γίνω ανεξάρτηση οικονομικά και ψυχικά όταν έχω μάθει να με συντηρούν οι γονείς μου;

Σχετικά άρθρα