Ο πονοκέφαλος είναι κάτι που σε βασανίζει συχνά; Δες πού μπορεί να οφείλεται

Ε: Πού μπορεί να οφείλεται ο συχνός πονοκέφαλος; Έχω σχεδόν καθημερινά ενώ υπάρχουν και μέρες που έχω και το πρωί και το βράδυ.

Η μητέρα μου που είναι της παλιάς σχολής, μού λέει πως είναι μάτι αλλά εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Μα ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτός ο πόνος;

Στο ερώτημά σας απαντά η Δρ. Μαριάνθη Μήλιου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Α: Αρχικά θα πρέπει να αποκλειστούν τα συστηματικά αίτια τα οποία δεν αφορούν μόνο την κεφαλή αλλά όλο τον οργανισμό όπως είναι η υπέρταση. Κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν τα τοπικά αίτια που βρίσκονται μέσα στο κεφάλι.

Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται και πολύ επικίνδυνα νοσήματα όπως οι δυσπλασίες αγγείων και οι ενδοκρανιακοί όγκοι. Στα λιγότερα επικίνδυνα αίτια συγκαταλέγονται και η μη επιλεγμένη παραρρινοκολπίτιδα, κοινώς ιγμορίτιδα, καθώς επίσης και η κοινή κεφαλαλγία ή ημικρανία στην οποία υπάρχει μόνο το σύμπτωμα χωρίς κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.

Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει άμεσα να γίνει εκτίμηση από παθολόγο ή και νευρολόγο γιατί τα επικίνδυνα νοσήματα πρέπει να αποκλείονται και όχι να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν. Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί να κατευθυνθεί ο ασθενής και σε κάποιον άλλο ειδικό.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Από μικρή, 4 ετών, μού είχαν πει πως έχω στραβό διάφραγμα. Αλλά ποτέ δεν έκανa επέμβαση. Και τώρα με πιέζουν να κάνω και για το στραβό διάφραγμα και για τις αμυγδαλές και για τα κρεατάκια.

Να τα κάνω όλα μαζί; Να μην κάνω τίποτα; Εμένα τίποτα από αυτά δεν με πειράζει κάπου…

A: Αν η ρινική αναπνοή είναι και κατά την ηρεμία και κατά τη φυσική άσκηση, δηλαδή δεν λαχανιάζεις εύκολα και αν ο ύπνος σε ξεκουράζει και δεν ροχαλίζεις ή παρατηρείς άπνοιες, δεν χρειάζεται προς το παρόν να γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση, παρά μόνο ενδοσκόπηση ρινοφάρυγγα ώστε να σιγουρευτείς πως πρόκειται πραγματικά για κρεατάκια και όχι για κάποιο άλλο μόρφωμα του ρινοφάρυγγα.

Αν εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, τότε θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της ανώτερης αναπνευστικής οδού από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.

Δρ. Μαριάνθη Μ. Μήλιου
Χειρουργός ΩΡΛ
Επιμελήτρια ΩΡΛ κλινικής Βιοκλινικής Αθηνών
Πάτημα Χαλανδρίου, Ηρακλείτου 80, τηλ.: 2117005515

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζαλάδες, πονοκέφαλος, τάση λιποθυμίας: Υπόταση, αναιμία ή κάτι άλλο;

Μπορεί ο πονοκέφαλος να γίνεται πιο έντονος λόγω του άγχους;

4+1 tips για να αντιμετωπίσεις τον πονοκέφαλο που επηρεάζει τον καλό ύπνο σου!

Σχετικά άρθρα