Αν αντικαταστήσω τον καφέ με το τσάι, θα σταματήσω να έχω τόσα νεύρα;

Λατρεύω τον καφέ! Ξυπνάω και πίνω καφέ, και γενικά μέσα στην ημέρα πίνω πολλούς. Αλλά όλοι μου λένε ότι έχω πολλά νεύρα όταν δεν πιω στην ώρα μου και ότι πρέπει να αντικαταστήσω με κάτι άλλο.

Η αλήθεια είναι πως το παρατηρώ και εγώ αυτό. Έχω ακούσει πως το τσάι βοηθάει αλλά ποια είναι τα οφέλη του; Και θα μπορέσω να λύσω το θέμα μου αν αρχίσω να πίνω τσάι;

Στο ερώτημά σας απαντά η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Άννα Κόμπου

Σύμφωνα με επιστημονικές συστάσεις η συνιστώμενη κατανάλωση καφεΐνης την ημέρα είναι 400 mg ανά ημέρα (ένα φλιτζάνι γαλλικό καφέ 350 ml περιλαμβάνει 260 mg καφεΐνης). Η καφεΐνη είναι ένα δραστική ουσία το οποίο διεγείρει το νευρικό σύστημα και στην υπερκατανάλωσή του προκαλεί ευερεθιστότητα.

Η συμβουλή μου θα ήταν να μην καταναλώνεται καφέ με άδειο στομάχι πράγμα το οποίο θα κάνει την καφεΐνη ευκολότερα ανεκτή στον οργανισμό σας καθώς και να μην ξεπερνάτε την συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης / ημέρα. Όσον αφορά στην αντικατάσταση καφέ με τσάι, θα μπορούσε να βοηθήσει κάπως καθώς το τσάι περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (230μλ τσάι = 30-80mg καφεΐνη) .

Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω ότι η καφεΐνη εμπεριέχεται εκτός από το τσάι και σε διάφορα αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά, συνεπώς πρέπει να είσαστε προσεχτικός με όλα αυτά τα ροφήματα στο σύνολο.

Άννα Κόμπου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
[email protected]
Advanced Nutrition
Βεντήρη 5, Αθήνα: 210 6980451

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις καούρες και πόνο λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης; Οι 6+1 τροφές που είναι καλό να αποφεύγεις

Πρωινή καθημερινή διάρροια: Ένοχος ο καφές;

Ποιο τσάι έχει μεγαλύτερο όφελος για το σώμα και το πνεύμα; Το πράσινο ή το μαύρο;

Σχετικά άρθρα