Μου αρέσει η αδερφή του κολλητού μου και της αρέσω και εγώ: Υπάρχει τρόπος να τού το πούμε και να το δεχτεί;

Μου αρέσει η αδερφή του κολλητού μου. Και της αρέσω και εγώ γιατί μου το είπε. Αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση τον φίλο μου και αδερφό της.

Πώς να του το πω; Είμαστε χρόνια φίλοι, πιστεύω θα καταλάβει και θέλει το καλό και των δυο μας αλλά αγχώνομαι και μόνο στη σκέψη και το πώς μπορεί να αντιδράσει. Με έχει τρομοκρατήσει και ένας ξάδερφός μου. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Αγαπητέ αναγνώστη,

Θα ήθελα να ξεκινήσω από το θετικό της υπόθεσης. Εδώ στην περίπτωση σας τα αισθήματα είναι αμοιβαία και αυτό μπορεί να σας δείξει ένα δρόμο, καθώς και οι δύο προσεγγίζετε το θέμα από την ίδια οπτική γωνία. Οι αγωνίες που συμμερίζεστε για τον φίλο σου και αδερφό της είναι οι ίδιες; Για τους ίδιους λόγους δεν θέλετε να προχωρήσετε;

Νομίζω πως πρέπει να κάνεις 2 παράλληλες κουβέντες εδώ. Από τη μια με την αδερφή του φίλου σου για το πόσο δυνατά είναι αυτά που νιώθετε ο ένας για τον άλλον και αν είναι πιο σημαντικό να ζήσετε αυτά που επιθυμείτε ή να κάνετε πίσω για χατίρι του φίλου σου.

Ένα έντονο προσωπικό δίλημμα

Στο δεύτερο πεδίο που πρέπει να κινηθείς είναι μια κουβέντα με τον φίλο σου. Εδώ από ότι καταλαβαίνω από την διατύπωση του ερωτήματος σου είσαι λίγο μπερδεμένος. Από τη μια πιστεύεις ότι θα καταλάβει και θέλει το καλό σας και από την άλλη σε αγχώνει η αντίδραση του. Νομίζω αν κάτσεις να το καλοσκεφτείς, αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν και τόσο.

Αν λοιπόν, με την αδερφή του αποφασίσετε να προχωρήσετε ο καλύτερος δρόμος που έχεις να ακολουθήσεις για να του το πεις, είναι αυτός της ευθείας γραμμής. Από την στιγμή που είστε χρόνια φίλοι και ο ένας εκτιμά τον άλλον, αυτός ο τρόπος θα ενισχύσει τη φιλία σας,ανεξαρτήτως έκβασης. Καλό θα είναι να μην επηρεάζεσαι από τρίτους, όπως ο ξάδερφος που αναφέρεις. Αν του μιλήσεις ξεκάθαρα θα έχεις και μια ξεκάθαρη απάντηση που θα σε βοηθήσει να δεις πως θα κινηθείς από εδώ και πέρα.

Δύο τα… σενάρια

Το ένα σενάριο είναι να είναι θετικός σε όλο αυτό, αφού σε εκτιμά και σε εγκρίνει για την αδερφή του. Το άλλο σενάριο λέει ότι ίσως να νιώσει άβολα ή να σου πει ότι δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί και ότι σκέφτεται αν κάπου στην πορεία αυτό με την αδερφή του δεν εξελιχθεί καλά πως αυτό θα επηρεάσει την φιλία σας. Στο πρώτο σενάριο τα πράγματα είναι πιο απλά.

Στο δεύτερο σενάριο, εσύ καλείσαι να βάλεις στη ζυγαριά τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Να κάνεις αυτή τη σχέση και να πάρεις το ρίσκο να το ζήσεις και όπως βγει ή να μην ρισκάρεις για κανέναν λόγο την φιλία που έχετε. Να θυμάσαι ότι όλες οι αποφάσεις μας έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά αν η όποια απόφαση μας είναι συνειδητή και ξέρουμε γιατί την πήραμε, τότε στο τέλος ότι και να γίνει θα είμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νομίζω ότι μου αρέσει ο αδερφός του κολλητού μου. Πώς να το διαχειριστώ;

Όνειρα και ερμηνεία: Τι σημαίνει αν δεις στον ύπνο σου το αγόρι που σε ενδιαφέρει;

Πώς να τού δείξω ότι μου αρέσει ακόμα; 2+1 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις

Σχετικά άρθρα