Είμαι κοπέλα και νομίζω ότι μου αρέσει μια συμμαθήτριά μου: Πώς θα ανακαλύψω τι θέλω;

Μου αρέσει να παρατηρώ γυναίκες και νομίζω πως θα ήθελα να βγω ραντεβού με μια κοπέλα, συμμαθήτριά μου. Αλλά δεν ξέρω κιόλας. Τη θέλω όντως;

Επειδή είμαι και λίγο αντιρρησίας και δεν μου αρέσει όταν μου επιβάλλουν κάτι, ίσως αντιδρώ και σε αυτό γιατί όλα τα κορίτσια μιλούν για αγόρια και όλα τα αγόρια για κορίτσια, κανένας δεν μιλάει για το ίδιο φύλο.

Βέβαια, στην τάξη μου δεν έχουμε και κάποιον ωραίο. Αλλά πώς θα ανακαλύψω τι θέλω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ξεκινώντας θα ήθελα να σου πω, ότι παρόλο που παρατηρείς τα κορίτσια να μιλούν για αγόρια και τα αγόρια για κορίτσια, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο κατά την έκφραση της σεξουαλικότητας ή της σεξουαλικής προτίμησης στην εφηβεία να παρατηρούνται ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές.

Καταλαβαίνω σε αυτή τη φάση το μπέρδεμα σου, αν αυτό είναι αποτέλεσμα αντίδρασης στις κοινωνικές επιταγές ή μια πραγματική επιθυμία. Ένας τρόπος για να μπορέσεις να καταλάβεις κάποια πράγματα παραπάνω για το αν είναι αντίδραση ή προσανατολισμός είναι ο εξής: Κατά την διαδικασία εξερεύνησης του σώματος σου ή και των φαντασιώσεων που μπορεί να έχεις, πρωταγωνιστούν άτομα του ίδιου ή του αντίθετου φύλου ή υπάρχει εναλλαγή;

Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχή

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει κάποια δείγματα γραφής. Αν αυτές οι φαντασιώσεις έχουν σαν αντικείμενο σταθερά το γυναικείο φύλο και υπάρχει μια μεγάλη διάρκεια σε αυτές, τότε πιθανότατα να έλκεσαι σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου. Αν πάλι σε αυτές πρωταγωνιστούν άτομα του αντίθετου φύλου ή υπάρχει μια εναλλαγή τότε μπορεί όλο αυτό να είναι είτε προϊόν αντίδρασης ή απλά αβεβαιότητας περί του προσανατολισμού σου σεξουαλικά κάτι που δεν είναι παράλογο σε αυτή τη φάση.

Επίσης χρήσιμο θα ήταν να συγκεντρώσεις όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν ότι έλκεσαι από το ίδιο φύλο(πχ η συμμαθήτρια που θες να βγεις ραντεβού ή και άλλα) και όσα το καταρρίπτουν(πχ κοινωνική αντίδραση,όχι αγόρια να σου αρέσουν στην τάξη κλπ),ώστε να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Στην περίπτωση που ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός αφορά άτομα του ίδιου φύλου, το σημαντικό είναι η ίδια να μην νιώσεις ενοχικά, με αποτέλεσμα αυτό να σε αγχώσει και να σε κλείσει στον εαυτό σου.

Καλό θα ήταν να μιλήσεις με τα άτομα που εμπιστεύεσαι και να λάβεις την υποστήριξη τους στην όποια σου επιλογή, καθώς αυτό είναι που τελικά έχει σημασία και θα σε κάνει ευτυχισμένη και όχι ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μου αρέσει η αδερφή του κολλητού μου και της αρέσω και εγώ: Υπάρχει τρόπος να τού το πούμε και να το δεχτεί;

Πώς να τού δείξω ότι μου αρέσει ακόμα; 2+1 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις

«Σε αγαπώ» ή «μου αρέσεις»; Τι εννοεί όταν το λέει;

Σχετικά άρθρα