Τα συμπτώματα της παιδικής ψύχωσης: Πότε εκδηλώνεται η «παράξενη» συμπεριφορά;

Πριν λίγο καιρό έγινα πατέρας σε ένα υιοθετημένο παιδί. Το αγόρι μου είναι 11 ετών και είναι πανέξυπνο και πανέμορφο. Όμως, τον τελευταίο καιρό δεν μας τα λέει πολύ καλά.

Ενώ τρώμε στο τραπέζι, αρχίζει να φωνάζει, μεταφέρει πράγματα μέσα στο σπίτι γιατί λέει πως του το είπε μια εσωτερική φωνή, δεν έχει την ανάγκη να κοιμηθεί και από τη μια είναι πολύ επιθετικός απέναντι στον οποιοδήποτε αλλά μετά από λίγο ηρεμεί και μετά ξανά τα ίδια.

Και μάς λέει πως τα παιχνίδια του τού λένε πως είμαστε άχρηστοι και κακοί γονείς. Τι του συμβαίνει; Τι να κάνουμε;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εξετάσει το παιδί ένας παιδοψυχίατρος! Ένα υιοθετημένο σε μεγάλη σχετικά ηλικία παιδί ίσως κουβαλάει μέσα του ψυχικά τραύματα που το κάνουν να εκδηλώνει μια «παράξενη» συμπεριφορά.

pateras agori kavgas

Φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για σημάδια μιας παιδικής ψύχωσης, παρότι είναι σπάνιας συχνότητας (μικρότερη από 1/10.000 παιδιά). Η παιδική ψύχωση παρουσιάζει μια πολύπλοκη κλινική εικόνα, που εκφράζεται με γνωσιακές, συναισθηματικές και συμπεριφεριολογικές διαταραχές.

Δείχνει τη βαθιά διαταραχή της αντίληψης που έχει το παιδί για τον εαυτό του και των σχέσεων με το περιβάλλον του. Οι ψευδαισθήσεις στην παιδική σχιζοφρένεια είναι κυρίως ακουστικές και παρατηρούνται σε υψηλά ποσοστά (50%-80%).

Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα τα πρόδρομα συμπτώματα της ψύχωσης προκειμένου να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, που περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία, εκπαίδευση των κοινωνικών δεξιοτήτων και ψυχοεκπαίδευση της οικογένειας.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σκέφτομαι ότι έχω υποχρέωση να σκοτώσω κάποιον που αγαπώ: Έχω ψύχωση;

Ποια βλαβερή συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψύχωσης;

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Σχετικά άρθρα