Παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας vs παρανοειδής ψύχωση: Σε τι διαφέρουν;

Πήγαμε χτες τον αδερφό μου ο οποίος είναι 34 ετών σε ψυχίατρο γιατί ήταν φανερό πως αντιμετώπιζε κάποια θέματα. Εκείνος μας είπε πως έχει παράνοια και πως πρέπει να νοσηλευτεί.

Αλλά μου ηχεί πολύ ξαφνικό. Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Και αν ναι, ποια είναι τα συμπτώματα; Γιατί θέλω να δω και εγώ που τον ζω αν είχε ορισμένα. Και γιατί μπορεί να του συνέβη; Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι όλοι μας.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι διαφορετική η παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας από την παρανοϊκή ψύχωση, αν και τα συμπτώματά τους μπορεί να έχουν ομοιότητες, μερικές φορές!

psuxosi

Η παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ICD-10 ), η παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας (PPD) χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον 3 από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Υπερβολική ευαισθησία στις αποτυχίες και τις αρνήσεις.
  • Τάση να κρατούν κακία (π.χ. αρνούνται να συγχωρήσουν τις προσβολές ή τις αψιμαχίες).
  • Ύπαρξη καχυποψίας και η διάχυτη τάση να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ερμηνεύοντας εσφαλμένα τις ουδέτερες ή φιλικές ενέργειες των άλλων ως εχθρικές ή περιφρονητικές.
  • Μια μαχητική και επιθετική αίσθηση αυταρέσκειας, η οποία παρεκκλίνει της πραγματικής κατάσταση.
  • Επαναλαμβανόμενες, αδικαιολόγητες υποψίες σχετικά με τη σεξουαλική πίστη του συντρόφου.
  • Τάση να βιώνουν υπερβολική αυτοσυγκράτηση, εκδηλώνοντας μια επίμονη αυτό-αναφορική στάση.
  • Απασχόληση με αναπόδεικτες «συνωμοτικές» εξηγήσεις των γεγονότων, σχετιζόμενων άμεσα είτε στον εαυτό τους είτε στον κόσμο γενικότερα.

Η παρανοϊκή ψύχωση

Η παρανοειδής ψύχωση είναι μια πολύ σοβαρότερη ψυχική διαταραχή. Είναι η πλέον τυπική, συχνή και γνήσια μορφή σχιζοφρένειας. Εισβάλλει συνήθως μεταξύ των ηλικιών των 15-35 ετών, σπάνια δε πριν από την ηλικία των 10 ετών ή μετά τα 40 έτη.

Στην κλινική της εικόνα επικρατούν διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης υπό τη μορφή παραληρητικών ιδεών, διαταραχές της κατοχής της σκέψης και διαταραχές της αντίληψης, με συνηθέστερες τις ακουστικές ψευδαισθήσεις. Τα αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις.

Η ποικιλομορφία τόσο της κλινικής εικόνας, όσο και της πρόγνωσης της νόσου αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Έτσι συνήθως υπάρχουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες και εκλυτικές στρεσογόνες καταστάσεις που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου.

Αν δεν υπάρχει ιστορικό, τι γίνεται;

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι γενετικοί , βιολογικοί και κοινωνικοί ή περιβαλλοντολογικοί. Εφόσον ο ασθενής δεν συνεργάζεται και βρίσκεται σε έξαρση είναι απαραίτητη η νοσηλεία. Σε περίπτωση που δέχεται να ακολουθήσει μια αγωγή η νοσηλεία μπορεί να αποφευχθεί.

Υ.Γ. Αν δεν υπάρχει ιστορικό, ο ιατρός οφείλει να διαφοροδιαγνώσει την παρανοειδή ψύχωση από οξυπαθολογικές και νευρολογικές καταστάσεις που παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα, όπως οι τοξικώσεις, αγγειακές διαταραχές, εκφυλιστικά νοσήματα και χρήση ουσιών.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα συμπτώματα της παιδικής ψύχωσης: Πότε εκδηλώνεται η «παράξενη» συμπεριφορά;

Παράνοια και διαταραχές προσωπικότητας: 4+1 χρήσιμες απαντήσεις από μια ψυχολόγο

Πόσο καιρό πρέπει υπάρχουν τα συμπτώματα για να διαγνωσθείς με παράνοια;

Σχετικά άρθρα