Το προφίλ του σύγχρονου εφήβου: Τι ανησυχεί έναν ανήλικο σήμερα;

Πολλές φορές, οι ενήλικοι αντιλαμβάνονται τους εφήβους ως απαθείς, υπερκαταναλωτικούς, αποξενωμένους από τους θεσμούς, με έλλειψη επιθυμίας να εργαστούν, αγχωμένους.

Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε ότι μπορεί να φταίμε και εμείς για αυτού του είδους τις συμπεριφορές; Μήπως δεν τους αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο ή δεν τους δίνουμε τα κατάλληλα πρότυπα για να ταυτιστούν; Σε μια κοινωνία με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, οι ρόλοι των ενηλίκων είναι πολύπλοκοι και ασαφείς.

Οι εργασιακές απαιτήσεις, πολλές φορές, κρατούν τους γονείς μακριά από την οικογενειακή εστία, με αποτέλεσμα, όταν επιστρέφουν εξουθενωμένοι από τις ασχολίες της ημέρας, να μην έχουν τη διάθεση ή τον χρόνο ν’ ασχοληθούν με τα προβλήματα της ανατροφής των παιδιών τους.

Δεν υπάρχει επικοινωνία με τους γονείς

Συνεπώς, τα έτοιμα πρότυπα για ταύτιση στο άμεσο περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο) μειώνονται σημαντικά και η διαμόρφωση της ταυτότητας του εφήβου αποτελεί δύσκολο και χρονοβόρο έργο.. Μάλιστα, 6 στα 10 κορίτσια, και σχεδόν το 40% των αγοριών, δηλώνουν ότι δεν μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους όταν τους απασχολεί κάποιο θέμα, όπως αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι γονείς που δεν επικοινωνούν συχνά με τα παιδιά τους και δεν αφιερώνουν τον κατάλληλο χρόνο τείνουν να μεγαλώσουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, χωρίς σαφή κίνητρα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Αντίθετα, οι έφηβοι που αισθάνονται τους γονείς δίπλα τους ή συζητούν μαζί τους όταν τους προβληματίζει κάποιο θέμα είναι πιο αισιόδοξοι, έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό.

koritsi tilefono

Αγχώνονται για την εξωτερική εμφάνιση και τις σωματικές αλλαγές

Το άγχος για την εξωτερική εμφάνιση και τις σχολικές υποχρεώσεις φαίνεται να βασανίζει τους εφήβους στη χώρα μας. Αν και αρκετοί λένε ότι το σχολείο τους αρέσει, 4 στους 10 εφήβους δηλώνουν ότι πιέζονται από τις υποχρεώσεις του σχολείου.

Έντονες ανησυχίες βιώνουν και για την εξωτερική τους εμφάνιση αφού 3 στα 10 κορίτσια δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει το σώμα τους, ενώ σχεδόν οι μισές έφηβες έχουν προσπαθήσει να χάσουν κιλά ακολουθώντας κάποια δίαιτα. Πολλές από αυτές επιθυμούν να αποκτήσουν σώμα μοντέλου για να κατακτήσουν τον θαυμασμό και την αποδοχή των συνομήλικων.

Οι ανησυχίες των αγοριών επικεντρώνονται περισσότερο στα θέματα του σεξ και λιγότερο στην εξωτερική εμφάνιση, αφού μόνο το 20% πιστεύει ότι το σώμα τους είναι υπερβολικά παχύ.

Προβληματίζονται με το τι είναι οι εξαρτήσεις και αν θα καταφέρουν να μην εθιστούν, ακόμα και αν δοκιμάσουν

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, μπαίνουν στη ζωή των παιδιών πολύ νωρίς, από την ηλικία των 12 ή των 14 χρόνων. Σε ποσοστό 24,6%, τα Ελληνόπουλα καπνίζουν καθημερινά, έστω και 1 τσιγάρο, ενώ 14% δηλώνουν ότι καπνίζουν πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα.

Αποκαρδιωτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Σχεδόν 3 στους 10 έλληνες εφήβους πίνουν, τουλάχιστον, 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, και μάλιστα προτιμούν τα «δυνατά» ποτά, όπως το ουίσκι, αντίθετα με το κρασί, το οποίο έρχεται τελευταίο στις προτιμήσεις τους.

*Το άρθρο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φοβάμαι ή αγχώνομαι; Πώς να ξεχωρίζω το ένα από το άλλο;

Υπάρχει τρόπος να έρθω πιο κοντά με το παιδί μου όσο μεγαλώνει;

Είμαι κοπέλα και νομίζω ότι μου αρέσει μια συμμαθήτριά μου: Πώς θα ανακαλύψω τι θέλω;

Σχετικά άρθρα