Πώς μπορώ να τα έχω καλά με τον εαυτό μου όταν κάνω κάτι που δεν μου αρέσει;

Μεγάλωσα στην Αθήνα όπου και σπουδάζω σε μια σχολή σχετική με κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Τότε στα 18, μου άρεσαν οι κοινωνικές επιστήμες για αυτό και δήλωσα πολλές στο μηχανογραφικο.

Τώρα όμως, που αρχίζω και ανακαλύπτω καλύτερα τον εαυτό μου στα 21, θεωρώ ότι έχω κάποιες καλλιτεχνικές κλίσεις. Μου αρέσει η μουσική. Πάντοτε μου άρεσε. Κυρίως ο Μάικλ Τζάκσον. Τελευταία έβλεπα φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων μόδας, όπως ο Herb Ritts, ο Peter Linderbergh o Mario Testino και ο Patrick Demarchelier.

Βλέποντας πολλές από τις φωτογραφίες τους συνειδητοποίησα πως θα μου άρεσε μα γίνω σαν αυτούς. Όμως τώρα είμαι τρίτο έτος στη σχολή μου και το ένα επιστημονικό πεδίο είναι διαφορετικό από το άλλο.  Η φωτογραφία μόδας ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση μου, όμως. Έχω μια αδυναμία στο ασπρόμαυρο.

Θέλω να εξελιχθώ, μα πώς θα τα καταφέρω;

Το θέμα είναι αν είναι εφικτό να κάνω μεταπτυχιακό στο τμήμα οπτικοακουστικών και φωτογραφίας εδώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τελευταία προβληματίζομαι πολύ με το τι δουλειά θα ήθελα να κάνω μεγαλώνοντας και να βγάζω από αυτή ένα σταθερό εισόδημα. Είμαι γενικά πολύ κυκλοθυμική και με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ποτέ οι γονείς μου δεν πίστεψαν σε εμένα και αυτό με έχει επηρεάσει πολύ. Και εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω στον εαυτό μου. Μου είναι πιο εύκολο να διαπιστώσω τα μειονεκτήματα μου πάρα τα προτερήματα. Οι γονείς μου πάντοτε με έκριναν και δεν με θεωρούν για τίποτα καλό ικανή.

Όμως, εγώ θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου το αντίθετο. Θέλω να εξελιχθώ, να γνωρίσω ανθρώπους και να πετύχω και να νιώσω περήφανη για τον εαυτό μου. Πώς θα τα καταφέρω; Θα βοηθούσε αν παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο πάνω στη φωτογραφία για αρχάριους;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όσο μεγαλώνει κανείς μπορεί να προκύψει η ανάγκη να διερευνήσει συνειδητά και να ανακαλύψει την ταυτότητά του. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα στα χρόνια της πρώτης νεότητας , δηλαδή αποτελεί μια αναπτυξιακή απαίτηση. Καλείται ο νέος άνθρωπος, από την εφηβεία κιόλας, να διαμορφώσει μια εικόνα για τον εαυτό του και για το ρόλο του στην κοινωνία.

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να δώσει μια απάντηση στον εαυτό του σε σχέση με το ποιος είναι και που πηγαίνει, να αποσαφηνίσει τους σκοπούς και τις αξίες του στη ζωή. Σε αυτό το σημείο αν το τοπίο είναι θολό, αν υπάρχουν εμπόδια, μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος ώστε να ξεκαθαριστούν επιθυμίες, ικανότητες, στόχοι.

Οι εμπειρίες μας μάς επηρεάζουν

Ασφαλώς μεγαλώνοντας προστίθενται στη ζωή μας νέες εμπειρίες που μπορεί να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων. Οι επιλογές μας δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αμετάκλητες. Εάν νιώθουμε και πιστεύουμε ότι χρειάζεται, μπορούμε πάντα να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να κινηθούμε ανάλογα.

Ειδικά στην εποχή μας, υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες επιμόρφωσης και για μεγαλύτερες ηλικίες , είτε σε ανοιχτά πανεπιστήμια , είτε σε μορφή μεταπτυχιακών σπουδών ή σε μορφή σεμιναρίων από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η διά βίου εκπαίδευση και η επιμόρφωση ενηλίκων είναι κάτι που μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Όπως αναλογίζεστε και εσείς μπορεί ένα σεμινάριο πάνω στα νέα σας ενδιαφέροντα να σας φέρει πιο κοντά στο αντικείμενο που ονειρεύεστε και να σας βοηθήσει να δείτε πιο σφαιρικά και ρεαλιστικά τα στοιχεία του αντικειμένου αυτού , έτσι ώστε να σας γίνει πιο ξεκάθαρο αν τελικά το θέλετε και σας ταιριάζει σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα μπορεί να ενταχθούν στη ζωή μας και ως χόμπι, αλλά ακόμα και αν αποφασίσετε να κατευθυνθείτε επαγγελματικά προς τα εκεί, σκεφτείτε πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Οι βασικές σπουδές αποτελούν ένα εφόδιο μόρφωσης και πνευματικής καλλιέργειας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο – σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού έτσι ώστε να συμπληρώσετε τα ενδεδειγμένα επιστημονικά τεστ ενδιαφερόντων, ικανοτήτων κ.α.

Με αυτόν τον τρόπο θα λάβετε μια έκθεση που θα αποτελεί το καθρέφτισμα όλων αυτών των θεμάτων και θα μπορείτε να έχετε τα στοιχεία στα χέρια σας που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σε ρεαλιστική βάση για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Ένα παράδειγμα είναι ότι κοινωνικές επιστήμες και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα μπορούν πιθανώς να εκφραστούν για κάποιους ασκώντας διάφορες μορφές θεραπείας μέσω της τέχνης (art therapy).

Με αυτά τα βήματα θα φτάσετε στον τελικό σας στόχο

Το σε ποιες σχολές μπορούν να σας δεχτούν για μεταπτυχιακό φωτογραφίας/οπτικοακουστικών μέσων που αναφέρετε, μπορείτε να το μάθετε επικοινωνώντας με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συλλέγοντας πληροφορίες . Αυτό είναι ένα απαραίτητο στάδιο πριν αποφασίσετε το επόμενό σας βήμα.

Η ευκολία που διαμορφώνουμε μια σαφή αίσθηση της ταυτότητάς μας, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το είδος της κοινωνίας που ζούμε, ο ρυθμός κοινωνικής αλλαγής, οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση κ.α. Κύριο ρόλο παίζουν επίσης οι εμπειρίες και τα βιώματα που είχαμε μέσα στην οικογένεια. Αναφέρετε ότι οι γονείς σας δεν πίστεψαν σε εσάς και ότι έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αυτό μπορείτε να το διερευνήσετε με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου και να αναλογιστείτε αν είναι ένα από τα εμπόδια στο δρόμο σας, στο να δείτε ξεκάθαρα τι πραγματικά θέλετε, ποια είναι τα ταλέντα σας και να στο να εκπληρώσετε τα όνειρά σας.

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσετε τον εαυτό σας

Μπορεί σε μικρή ηλικία να μην μπορούσατε ή να μην ξέρατε πώς να αντιδράσετε και πώς να διαχειριστείτε την έλλειψη πίστης σε εσάς από την πλευρά των γονιών και πιθανώς να σας επηρέαζε στον πως βλέπατε και εσείς τον εαυτό σας. Τώρα είναι η ευκαιρία να δείτε διαφορετικά τα πράγματα από τη δική σας ενήλικη σκοπιά.

Ο προβληματισμός σας δείχνει ότι είστε σε μια γόνιμη φάση και συνειδητοποιείτε ίσως σιγά σιγά ότι μπορείτε να κάνετε εν δυνάμει περισσότερα από όσα νομίζουν οι άλλοι και ίσως περισσότερα από όσα νομίζατε και εσείς παλιότερα.

Η διαδικασία της αυτογνωσίας που μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου είναι το πρώτο «σκαλί», να γνωρίσετε τον εαυτό σας, ώστε μετά να χτίσετε και την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
LinkedIn: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παραμελήμενο παιδί θα γίνει ένας εξαρτητικός ενήλικας με προβλήματα αυτοπεποίθησης;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Σχετικά άρθρα