Μαρσέλ Προυστ

Ο Βαλαντέν Λουί Ζωρζ Εζέν Μαρσέλ Προυστ (Παρίσι 10 Ιουλίου 1871 – 18 Νοεμβρίου 1922) ήταν Γάλλος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός.

Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του «Αναζητώντας τον Χαμένο χρόνο» (αρχικός τίτλος : Ανάμνηση των Περασμένων Γεγονότων), το οποίο κυκλοφόρησε σε επτά μέρη από το 1913 έως το 1927. Οι κριτικοί και οι συγγραφείς θεωρούν ότι ο Προυστ είναι ένας από τους συγγραφείς του 20ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η γέννησή του είναι «σημαδιακή»

Γεννήθηκε στην πόλη Ωτέιγ (στο νοτιοδυτικό τομέα του τότε αστικού 16ου διαμερίσματος του Παρισιού) στο σπίτι του θείου του στις 10 Ιουλίου 1871, δύο μήνες αφότου η Συμφωνία της Φρανφκούρτης έληξε επίσημα τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο.

Γεννήθηκε μέσα στη βία που περιέβαλλε την λήξη της Γαλλικής Κομμούνας και η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από την παγίωση της Τρίτης Δημοκρατίας της Γαλλίας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο» αφορά στις τεράστιες αλλαγές, ιδιαίτερα στην παρακμή της αριστοκρατίας και στην άνοδο των μεσαίων τάξεων, που σημειώθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δημοκρατίας και το τέλος του αιώνα.

Σχετικά άρθρα