Έχω δοκιμάσει κάθε δίαιτα και δεν τρώω πολύ αλλά δεν αδυνατίζω: Γιατί;

Πολλές γυναίκες, αν και έχουν δοκιμάσει κάθε δίαιτα, μπορεί να χάνουν βάρος στην αρχή, μόνο και μόνο για να τα ξαναπάρουν λίγο αργότερα και μάλιστα περισσότερο.

Και οι τρόποι διατροφής είναι πολλοί: Δίαιτα με υγρά, δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες, δίαιτα χωρίς λίπη, γρήγορες δίαιτες έτοιμα γεύματα, ροφήματα διαίτης και ωμές τροφές. Μάλιστα, μπορεί να τρώνε και ελάχιστα αλλά και πάλι να μην χάνουν βάρος.

Δεν χάνει κανείς μόνο βάρος αλλά και μύες

Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες λιμοκτονίας, σύμφωνα με τον διατροφολόγο Μαρκ Χίμαν, προκαλούν τόσο απώλεια βάρους όσο και μυών. Όταν ξαναπαίρνει κανείς το βάρος, και αυτό συμβαίνει πάντα, ξαναπαίρνει όλο το λίπος, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Το λίπος «καίει» 70 φορές λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι μύες.

Έτσι, χρειάζεται πολύ λιγότερες θερμίδες για να διατηρεί το αυξανόμενο βάρος. Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτή τη διατροφή επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του ατόμου. Με το να συνηθίσει, όμως, το άτομο να τρώει τις σωστές τροφές, ολικής αλέσεως και ανεπεξέργαστες, και σε ποσότητες που υπερβαίνουν το μεταβολισμό κατά την ανάπαυση, οδηγείται σε σταθερή και συνεχή απώλεια βάρους.

Το να λέμε σε κάποιον παχύσαρκο ότι για να χάσει βάρος, να τρώει λιγότερο και να ασκείται περισσότερο είναι σαν να λέμε σε ένα φτωχό πως για να πλουτίσει πρέπει να βγάζει περισσότερα και να ξοδεύει λιγότερα. Αυτές οι απλές εξισώσεις αγνοούν πολλούς παράγοντες.

Το «σύνδρομο της λιμοκτονίας»

Ένας από τους παράγοντες είναι το «σύνδρομο της λιμοκτονίας». Όταν πιστεύει κανείς τη θεωρία πως το λιγότερο φαγητό προκαλεί απώλεια βάρους, πείθει τον εαυτό του ότι πρέπει να μειώσει τις θερμίδες στη διατροφή του. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις δίαιτες που υπάρχουν υποστηρίζουν ακριβώς αυτό.

Το πρόβλημα είναι πως ο περιορισμός των θερμίδων έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί; Το σώμα πιστεύει ότι λιμοκτονεί μέχρι θανάτου και ενεργοποιεί μια χημική διαδικασία που σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Στην ουσία, έτσι λειτουργεί το σύνδρομο της λιμοκτονίας.

Μπορεί να έχετε πέσει και εσείς σε αυτή την… παγίδα. Αν έχετε προσπαθήσει να ακολουθήσετε δίαιτα και να περιορίσετε πολύ τις θερμίδες που λαμβάνετε, έχετε ενεργοποιήσει την χημική αυτή διαδικασία. Ως συνέπεια, λαμβάνετε μηνύματα πείνας πολύ ισχυρά για τα αγνοήσετε. Ξαναπαίρνετε το βάρος που χάσατε.

Λαμβάνετε αρκετές θερμίδες;

Τις περισσότερες φορές παίρνετε ακόμα περισσότερο βάρος από αυτό που χάσατε αρχικά. Το κλειδί για υγιή μεταβολισμό, όμως, είναι να μάθετε ποια είναι αυτή η διαδικασία, πώς πυροδοτείται και πώς μπορείτε να τη σταματάτε. Δε θέλετε να μπαίνετε στον πειρασμό να αντιστέκεστε σε ένα λαχταριστό κέικ.

Η επιθυμία σας να το φάτε θα υπερνικήσει κάθε θέλησή σας να χάσετε βάρος. Είναι μια εμπειρία ζωής ή θανάτου και το κέικ πάντα θα κερδίζει. Επομένως, μια από τις βασικότερες αρχές της απώλειας βάρους είναι να μην υποβάλλετε ποτέ τον εαυτό σας σε λιμοκτονία.

Το ερώτημα είναι αν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες και όχι το αν παίρνετε πολλές. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα πρόγραμμα για το πόσο πρέπει να τρώτε ώστε το σώμα να μην τίθεται σε κατάσταση λιμοκτονίας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί θέλω οπωσδήποτε να φάω κάτι γλυκό μετά το φαγητό;

Τι φταίει και παίρνεις τα κιλά που έχασες στη δίαιτα;

Τι είναι η δίαιτα keto που κάνουν πολλοί Έλληνες celebrities, όπως η Ευρυδίκη Βαλαβάνη;

Σχετικά άρθρα