Πώς μπορώ να διευκολύνω τη συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί μου;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τη συναισθηματική πλευρά του παιδιού και να αναπτύξουν επικοινωνία μαζί του.

Σημαντικό είναι να μην έχει, ο γονιός, επικριτική και ελεγκτική στάση. Αυτό θα διευκολύνει τη συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί του, ενώ θα βοηθήσει και να μην προκαλεί ενοχές για το πρόβλημα αντιμετωπίζοντας και τις δικές του δυσκολίες.

Μερικές πρακτικές κατευθύνσεις που πρέπει να παίρνουν οι γονείς στο κομμάτι της παρέμβασης, είναι οι εξής:

Το παιδί μιμείται

Ο γονιός οφείλει να φροντίζει τα δικά του θέματα (άγχος για την καθημερινότητα, απογοήτευση για μια αποτυχία κτλ.), όπως θα ήθελε να τα χειριστεί το παιδί του, ώστε να είναι σωστό απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό του.

Εδώ ρόλο παίζουν και το τι μηνύματα είχαν δεχτεί ως παιδιά οι γονείς γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα αναπαράγουν, έχοντας διαμορφώσει πολλές πτυχές του εαυτού, καθώς και πεποιθήσεις που προάγουν.

Πείτε στο παιδί ότι το αγαπάτε

Φροντίστε την οικογενειακή συνοχή και τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Σήμερα, πολλές σχέσεις χαρακτηρίζονται από προβληματική επικοινωνία και ελλιπή εκδήλωση συναισθημάτων.

goneis paidi

Πείτε στο παιδί ότι το αγαπάτε, δείξτε την περηφάνειά σας, δώστε επαίνους, ρωτήστε «τι κάνεις;», «πώς νιώθεις;» και μάθετε να ακούτε την απάντηση. Στην περίπτωση που βλέπουμε ότι το παιδί αποφεύγει, εξηγούμε ότι είναι ωραίο να μοιράζεται κανείς αυτό που αισθάνεται.

Ο καθένας πρέπει να μάθει να ακούει τι έχει να του πει το παιδί, χωρίς να διακόπτει, χωρίς να κρίνει, χωρίς να απορρίπτει. Ακόμα και όταν αυτά που έχει να πει το παιδί είναι επώδυνα ή προσάπτουν ευθύνες στον γονιό, ας βοηθήσει το παιδί να εκφράζεται συναισθηματικά.

Μην κάνετε κριτική

Γίνετε το παράδειγμά του και μην κάνετε κριτική για την εξωτερική του εμφάνιση, ενώ καλό είναι να αποφύγετε και εκφράσεις που έρχονται σε σύγκρουση με όσα βιώνει στο σχολείο και στις παρέες και σε όσα ακούει στην τηλεόραση.

Σημασία δεν έχει να το πείσετε για κάτι, αλλά να τού δείξετε τον δρόμο του πώς να κάνει αυτό που θέλει. Ο γονιός, όπως και ο ειδικός ψυχικής υγείας, έχει καθήκον να μεταδώσει κάποιες πληροφορίες και να δώσει ένα είδος εκπαίδευσης στο παιδί.

Η κάθε ημέρα είναι λοιπόν, και μια ευκαιρία για εξάσκηση και συναισθηματική έκφραση ώστε να μαθαίνει κανείς να διαχειρίζεται τις καταστάσεις της ζωής.

Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου
Εκπαιδευτική – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια είναι τα 10 σημάδια που προειδοποιούν έναν γονιό ότι το παιδί του έχει διατροφικό πρόβλημα;

Υπάρχει τρόπος να έρθω πιο κοντά με το παιδί μου όσο μεγαλώνει;

Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου μού μιλάει άσχημα;

Σχετικά άρθρα