Γιατί μας αρέσουν άτομα που δεν μπορούμε να έχουμε όπως εμείς θέλουμε;

Νομίζω μου αρέσει η κολλητή μου, όπως μου άρεσε παλιά ο πρώην μου. Ζηλεύω αν βγαίνει ραντεβού.

Επίσης, δεν μου αρέσει να είναι μαζί με άλλες φίλες μας γιατί νομίζω πως θα τη φιλήσουν γιατί είναι πολύ έξυπνη και κούκλα αλλά δεν ξέρω πώς να της το πω. Τι με συμβουλεύετε;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από το ερώτημα σας δεν μπορώ να καταλάβω αν σας ελκύει ερωτικά η φίλη σας. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν μου περιγράφετε τόσο συναισθήματα έλξης όσο ζήλιας. Μου δίνεται την αίσθηση πως σας «ενοχλεί» το ότι διεκδικούν κομμάτι του χρόνου της άλλοι πέρα από εσάς.

Ακούω τον θαυμασμό που της έχετε, και ακόμα περισσότερο νιώθω το… τσίμπημα που νιώθετε όταν κάποιος θέλει να δεθεί μαζί της. Σαφέστατα είναι απόλυτα φυσιολογικό να ελκύεται κάποιος από άτομο του ίδιου φύλου.

Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα σας πρότεινα αφενός να κάνετε μια καλή διερεύνηση στα δικά σας συναισθήματα και αφετέρου να κάνετε μια συζήτηση με τη φίλη σας με σκοπό να μάθετε τα δικά της «θέλω» αλλά και για να καταλάβετε που στέκεται σε σχέση με τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιθυμία;

Στην περίπτωση που η φίλη σας είναι ετεροφυλόφιλη – κάτι που υποθέτω γνωρίζετε ήδη – τότε θα σας πρότεινα να ψάξετε μέσα σας και να αναρωτηθείτε γιατί σας τραβάει τόσο κάτι που δεν μπορείτε να έχετε. Αν όμως, τα συναισθήματα σας είναι παράγωγο αισθήματος εγκατάλειψης που σας προκαλεί η ενασχόληση της φίλης σας με άλλα άτομα, τότε είναι καθαρά θέμα διερεύνησης της δικής σας ψυχής.

Γιατί το ενδεχόμενο να την προσεγγίσουν ερωτικά σας πυροδοτεί τόσο έντονα συναισθήματα; Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Και πώς όλο αυτό μπορεί να συνδέεται με το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας; Όπως και να έχει, όποια και αν είναι η ρίζα του πως νιώθετε, θεωρώ πως έχετε μπροστά σας μια διαδρομή η οποία μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και αγάπη για τον εαυτό σας.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παθολογική ζήλια: «Βλέπω τα like που κάνει στις άλλες και γίνομαι παρανοϊκή»

Πώς χειρίζεσαι τα προσωπικά διλήμματα; Να διαλέξεις ανάμεσα στους γονείς ή τη σχέση σου;

Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στον κολλητό σου και τον σύντροφό σου, τι θα επέλεγες;

Σχετικά άρθρα