Πώς ξέρω ότι ο οργανισμός μου χρειάζεται βιταμίνες;

Οι βιταμίνες αποτελούν μια παρεξηγημένη κατηγορία συμπληρωμάτων στη χώρα μας. Άλλοι τις παίρνουν με το… τσουβάλι και χωρίς τη συμβουλή γιατρού και άλλοι τις απορρίπτουν μετά βδελυγμίας.

Ωστόσο, οι βιταμίνες διατίθενται και κυκλοφορούν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Ιδίως σήμερα με τις  βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που έχουμε οι περισσότεροι, το θέμα της σωστής διατροφής πρέπει να επανεξεταστεί.

Πότε χρειάζεται βιταμίνες ο οργανισμός;

Μια διατροφή χαμηλή σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό. Στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων στοχεύουν οι βιταμίνες, τις διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού επιχειρούν να καλύψουν.

Γενικώς, τα πολυάσχολα άτομα, όπως οι εργαζόμενοι και οι μαθητές ή οι φοιτητές, τα άτομα που κάνουν έντονη άσκηση, όσοι αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους (π.χ χορτοφάγοι) καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Ποια άτομα «απαγορεύεται» να πάρουν;

Δεν θα προτείναμε ποτέ σε κάποιον που έχει ισορροπημένη δίαιτα και διατροφή να παίρνει και συμπληρώματα βιταμινών. Τα συμπληρώματα επιβαρύνουν ανάλογα με τον τρόπο που κατασκευάζονται και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα διαφορά είδη συμπληρωμάτων.

Μια απλή βιταμίνη σε αναβράζουσα μορφή δεν μπορεί να ληφθεί από οποιονδήποτε. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή πάσχουν από υπέρταση που απαγορεύεται να λάβουν τέτοιας μορφής σκεύασμα. Ο φαρμακοποιός και ο γιατρός είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι.

Ελένη Χρονοπούλου
Φαρμακοποιός

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες βιταμίνες μας βοηθάνε να νικήσουμε την κόπωση;

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου; Το προφίλ της ασθενούς

Θηλασμός: Η χορτοφαγία, οι βιταμίνες και πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει

Σχετικά άρθρα