Η λήψη τεστοστερόνης θα με βοηθήσει να έχω καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις;

Η λήψη της τεστοστερόνης έχει απαγορευθεί σε όσους κάνουν πρωταθλητισμό. Φαίνεται όμως, πως η στεροειδής αυτή ορμόνη είναι πλέον το νέο θαυματουργό φάρμακο που χρησιμοποιούν οι άνδρες μέσης ηλικίας για να έχουν καλύτερη απόδοση στην εργασία τους και στην καθημερινότητά τους γενικότερα.

Η λήψη τεστοστερόνης έχει θεωρηθεί από πολλούς το νέο ελιξήριο νεότητας. Άραγε ισχύει; Τι είναι η τεστοστερόνη; Η χορήγησή της μπορεί να έχει παρενέργειες στην ανδρική συμπεριφορά; Μπορεί να κάνει τον άνδρα πολύ επιθετικό; Πότε προκαλεί θυμό και πώς επηρεάζει την αποφασιστικότητα;

Η τεστοστερόνη επηρεάζει τον μεταβολισμό;

Ολοένα και περισσότεροι άνδρες φαίνεται να λαμβάνουν την ορμόνη που από πολλούς αποκαλείται πλέον «το cialis για την αίθουσα του συμβουλίου» και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, τόσο στη σωματική τους δύναμη, την πνευματική τους οξύτητα και την ενεργεία τους , όσο και στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Η τεστοστερόνη επηρεάζει τον μεταβολισμό, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της σεξουαλικής ορμής, καθώς ακόμα και να βελτιώσει τη διάθεση ενός άνδρα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο, ότι δεν επηρεάζει τον καθένα με τον ίδιο τρόπο, ενώ παράλληλα δεν είναι ένα αθώο φάρμακο χωρίς παρενέργειες.

Σε μερικούς όμως, υπάρχουν παρενέργειες…

Η χορήγηση της τεστοστερόνης, όμως,  μπορεί να έχει αρκετά σοβαρές παρενέργειες , από τη στιγμή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, ηπατικής βλάβης , ενώ σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και επιθετικότητα.

Οι ειδικοί, μάλιστα,  τονίζουν ότι η πρόσληψη τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει στη βεβιασμένη λήψη αποφάσεων, καθώς και να προκαλέσει θυμό, ενώ παράλληλα η επίδραση της στη συμπεριφορά δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Τέθηκε μάλιστα το ερώτημα του κατά πόσο είναι σωστό να χορηγείται τεστοστερόνη στους αστυνομικούς, έτσι ώστε να διατηρούν τη δύναμη και τη ταχύτητα τους, από τη στιγμή που υπάρχουν οι παρενέργειες που σχετίζονται με το θυμό και την επιθετικότητα και πρόκειται για άτομα τα οποία οπλοφορούν.

Τι είναι η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και τα επίπεδα της μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία. Μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αναφέρει ότι μόνο το 2% των ανδρών πάνω από τα 40 θα χρειαστεί συμπλήρωμα τεστοστερόνης, ποσοστό τελείως δυσανάλογο με τη συχνότητα συνταγογράφησης και τα ποσοστά των πωλήσεων.

Φαίνεται πως η χρήση της τεστοστερόνης έχει παρεξηγηθεί και είναι στο χέρι των κλινικών να προσδιορίσουν ποιοι είναι οι άνδρες που τη χρειάζονται. Στο σημείο αυτό βέβαια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα πολύ βασικό ζήτημα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αναφέρεται στον καθορισμό των ανδρών που χρειάζονται τεστοστερόνη.

Λένε ότι η φυσιολογική τιμή της τεστοστερόνης αίματος ανέρχεται στις 1000 μονάδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε μετά τη χορήγησης της ορμόνης να μην είναι τα επίπεδα της πολύ υψηλά για τους άνδρες μέσης ηλικίας. Η τεστοστερόνη δεν είναι το νέο ελιξίριο νεότητας. Μπορεί όμως, πράγματι να αλλάξει τη ζωή των ανδρών που την έχουν ανάγκη.

Θανάσης Παλλαντζάς
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σημαίνει πως θα έχω πρόβλημα την ώρα που κάνω σεξ αν το πέος μου γέρνει δεξιά ή αριστερά;

Γιατί μια γυναίκα υποκύπτει στο σεξ με πρώην σύντροφό της;

Παιδική σεξουαλικότητα: Πότε ένα πείραγμα είναι αθώο και πότε όχι

Σχετικά άρθρα