Ο ρόλος του πατέρα είναι το ίδιο σημαντικός με αυτόν της μητέρας;

Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας. Το κάθε παιδί ξεχωριστά αποζητά αγάπη και επιβεβαίωση από τους γονείς του.

Παρακάτω περιγράφουμε 8 από τα πιο βασικά πράγματα που έχει ανάγκη το παιδί από τον πατέρα του:

Αυτοπεποίθηση

Όλα τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να κάνουν μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Δεν χρειάζεται να τους επισημάνετε ποια είναι αυτά τα πράγματα παρά μόνο να δώσετε προσοχή στις ανάγκες τους και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση τους μέσα από την επιβράβευση.

Πρότυπο

Αυτό που χρειάζονται  τα παιδιά είναι να αρχίσουν από νωρίς να αντιλαμβάνονται πως ενεργεί και πως σκέφτεται ένας ώριμος άνθρωπος. Είστε το πρότυπο του για αυτό φροντίστε να του δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα και να γίνετε ο άνθρωπος που θέλετε το παιδί σας να γίνει όταν μεγαλώσει.

Σεβασμός

Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Μη περιμένετε όμως με πράξεις να σας κερδίσει, δείξτε από την αρχή πως αισθάνεστε για εκείνο.

Εμπιστοσύνη

Δείξτε απεριόριστη εμπιστοσύνη στις επιλογές, στην προσωπικότητά, στα πρόσωπα που επιλέγει, στα χόμπι του παιδιού σας και αμέσως θα κερδίσετε και την δική του.

pateras paidi3

Καθοδήγηση

Ένας πατέρας μπορεί να καθοδηγήσει το παιδί του με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ ότι μια μητέρα. Φροντίστε να είστε ένα σοβαρό πρότυπο για το παιδί σας και δώστε του την έμπνευση για να δοκιμάσει πολλά και νέα πράγματα στη ζωή του.

Υπευθυνότητα

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν σημαντικοί και υπεύθυνοι. Αναθέστε του καθημερινές διάφορες εργασίες και μη ξεχνάτε να το επιβραβεύεται.

Αγάπη

Δώστε την απεριόριστη αγάπη σας στο παιδί σας και δείξτε του πώς να την ανταποδίδει. Πως; Αρχίζοντας να εκφράζετε πρώτος εσείς την αγάπη σας στην σύντροφο και στην οικογένεια σας. Το παιδί θα παραδειγματιστεί και θα ξεκινήσει να εκφράζεται και εκείνο.

Πρόκληση

Σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι προκλήσεις και τα επικίνδυνα παιχνίδια. Αυτό που έχετε να κάνετε ως πατέρας είναι να του υποδείξετε τα όρια και να του μιλήσετε για την ασφάλεια.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
www.mandou.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια: Όταν απουσιάζει συνέχεια

Ποιος ο ρόλος του πατέρα και πώς αυτός εξελίσσεται;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X