Τι να κάνω για να ηρεμήσω εγώ και η οικογένειά μου όταν μας «πνίγουν» τα προβλήματα;

Βιώνουμε τεράστια οικονομικά ζητήματα. Ό,τι και αν περιγράψω είναι λίγο. Αυτό που θέλω όμως, να μάθω είναι πώς θα ηρεμήσω τη γυναίκα μου. Γκρινιάζει συνέχεια.

Έχω τις σκοτούρες μου, έχω και τη γκρίνια της, έχω και την ανησυχία των 2 μικρών μου παιδιών. Δεν ξέρουν κάτι εκείνα αλλά είναι τόσο έξυπνα που έχουν καταλάβει πως κάτι συμβαίνει.

Τι να κάνω για να ηρεμήσω και εγώ και εκείνη και μετά τα μικρά;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γκρίνια, η ένταση και  οι αλληλοκατηγορίες δεν αυξάνουν το εισόδημα, ούτε μειώνουν τα έξοδα. Αυτό που χρειάζεστε είναι συνεννόηση και σύμπνοια. Αλληλοστήριξη και σκέψεις αισιοδοξίας ώστε να αντιμετωπίσετε μαζί τις δυσκολίες.

Τα παιδιά δεν υποφέρουν από τα λιγότερα χρήματα αλλά από μια ατμόσφαιρα που δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος καθώς και δύο γονείς που φέρονται σαν αντίπαλοι. Εστιάστε σε ό,τι καλό έχετε και απολαύστε ό,τι μπορείτε. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε φοβικές εκφράσεις μπροστά στα παιδιά, όπως «χανόμαστε», «καταστρεφόμαστε», «βουλιάζουμε», «πιάσαμε πάτο», «θα πεθάνουμε της πείνας», «θα χάσουμε τα πάντα και θα μείνουμε στον δρόμο» κλπ.

Τα παιδιά νιώθουν επίσης, ενοχή για κάτι που δεν τους αναλογεί. Όταν για παράδειγμα σας βλέπουν προβληματισμένους, αγχωμένους ή στεναχωρημένους θεωρούν πως κάτι δεν έκαναν σωστά και πως αυτά ευθύνονται για την κατάστασή σας. Καλό είναι να αποφεύγετε να κάνετε αναλυτικές, φορτισμένες συναισθηματικά και λεπτομερείς συζητήσεις με την σύντροφό σας ή άλλους ενήλικες ενώπιον των παιδιών.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τη σύζυγο

Άλλωστε τα παιδιά δεν είναι εφικτό να κατανοήσουν οικονομικούς όρους, καθώς οι άγνωστες και μη κατανοητές λέξεις (όπως επιτόκια, δάνεια, κατασχέσεις κλπ.) ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία και σύγχυση. Σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας, που μπορεί να επηρεάσουν την εκπαίδευση των παιδιών, τις δραστηριότητές τους, το διατροφικό τους πρόγραμμα και τον ύπνο τους.

Οι γονείς ωστόσο, είναι αυτοί που είναι σε θέση να καλλιεργήσουν στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας ανεξάρτητα από την τροποποιημένη καθημερινότητα και τις έντονες αλλαγές που υφίσταται και βιώνει όλο το οικογενειακό σύστημα. Σύμφωνα λοιπόν, με τα παραπάνω, θα πρότεινα να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τη σύζυγό σας.

Έτσι, θα δημιουργήσετε από κοινού ένα «μέτωπο» διαχείρισης της δύσκολης αυτής κατάστασης που αν μη τι άλλο επηρεάζει τον ψυχισμό των μελών της οικογένειας σας. Τέλος, αν τελικά δεν καταστεί δυνατό να συνεννοηθείτε μπορείτε να συμφωνήσετε ότι δεν σας είναι δυνατό να διαχειριστείτε ομαλά την κατάσταση και έπειτα να απευθυνθείτε σε ένα φορέα δωρεάν παροχής ψυχικής βοήθειας της περιοχής σας

Ιωάννης Νίκου
Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να πούμε στα παιδιά ότι έχουμε οικονομικά προβλήματα;

4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της ανεργίας

Οι 7 ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας σε εκείνον που δεν έχει δουλειά

Σχετικά άρθρα