Περιμένουμε το πρώτο μας παιδί: Πώς θα «κόψω» το κάπνισμα;

Η σύντροφός μου δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο. Δεν μου αρέσει και λέει πως δεν της αρέσει και εκείνης αλλά ότι δεν μπορεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί.

Την έχω πιάσει να καπνίζει και κρυφά. Μένουμε μαζί και σε λίγο καιρό θα παντρευτούμε και θα αποκτήσουμε το πρώτο παιδί μας. Πώς να τη βοηθήσω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητέ αναγνώστη,

Το κάπνισμα είναι δυστυχώς μια συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Οι αρνητικές συνέπειες για τη σωματική υγεία έχουν μελετηθεί πολύ και είναι ευρέως γνωστές. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι, αν και επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, δεν τα καταφέρνουν. Δεν είναι έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου, αλλά μια εθιστική συνήθεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι ψυχολογικής εξάρτησης από το τσιγάρο.

Κύριος λόγος είναι το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας. Χρησιμοποιούμε το τσιγάρο ως αγχολυτικό εργαλείο, που διώχνει τα αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, το κάπνισμα είναι, συνήθως, συνδεδεμένο με την ανάγκη για χαλάρωση (πχ. στο διάλειμμα της δουλειάς, μετά το φαγητό, κατά τη διάρκεια του καφέ).

Πολλές φορές πάλι, λειτουργεί ως υποκατάστατο των τροφίμων( πχ. κάλυψη του αισθήματος πείνας). Άλλος λόγος εξάρτησης είναι οι κοινωνικές συναναστροφές. Αν καπνίζουν κι άλλα άτομα από το οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον, ενισχύεται η επιρροή και κατά συνέπεια ο εθισμός.

mwro goneis

Από τι εξαρτάται η επιτυχία ή η αποτυχία διακοπής του καπνίσματος;

Έχει πιστοποιηθεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται, ως επί το πλείστον, για δύο σοβαρές ασθένειες, το χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι καπνιστές γνωρίζουν ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, αλλά δεν το παραδέχονται. Συνηθίζουν να μεταθέτουν την ευθύνη για τα προβλήματα υγείας σε άλλους παράγοντες (πχ. νέφος, μικρόβια, διατροφή). Η επιτυχία διακοπής του καπνίσματος εξαρτάται από:

Τα κίνητρα του καπνιστή και την αποφασιστικότητά του

Χρειάζεται να αναλογιστούμε γιατί θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα, να ζυγίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διακοπής, να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς το τσιγάρο. Η προσπάθειά μας σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος της θέλησής μας.

Την εύρεση εναλλακτικών τρόπων κάλυψης των αναγκών

Εφόσον το κάπνισμα λειτουργεί ως αγχολυτικό, μας χαλαρώνει ή μας βοηθάει να μην αισθανόμαστε πλήξη, μπορούμε να αναζητήσουμε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, αν έχουμε συνδυάσει το κάπνισμα με άλλες συμπεριφορές ( πχ. τσιγάρο με τον καφέ ή μέσα στο αμάξι ή μετά το φαγητό) , έχουμε τη δυνατότητα να το αντικαταστήσουμε με ένα υγιεινό γεύμα ( πχ. φρούτο) ή απασχολώντας τα χέρια μας με κάτι (πχ. κομπολόι, μπαλάκι). Είναι καλό να ενημερώσουμε το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον, ώστε να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αυτή μας την προσπάθεια.

Το χειρισμό της υποτροπής (εάν συμβεί)

Πολλές φορές, ενώ έχουμε κατορθώσει να κόψουμε το κάπνισμα, έρχεται μια στιγμή αδυναμίας και ίσως πέσουμε στον πειρασμό να καπνίσουμε. Το ένα τσιγάρο δε σημαίνει ότι αποτύχαμε να το διακόψουμε. Αρκεί να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, σκεπτόμενοι τους λόγους που μας ώθησαν στη διακοπή.

Σε περίπτωση που βλέπουμε ότι η προσπάθειά μας δεν αποδίδει, μπορούμε να εμπιστευτούμε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η κλινική υπνοθεραπεία και η γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Ιωάννης Νίκου
Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορείς να βοηθήσεις εκείνον που έχει πρόβλημα με το αλκοόλ αν δεν το αναγνωρίζει ο ίδιος;

Πώς να πούμε στα παιδιά ότι έχουμε οικονομικά προβλήματα;

Μπορεί ο γονιός ή ο παιδίατρος να προβλέψει τον παιδικό καρκίνο;

Σχετικά άρθρα