Ως γονιός, πώς θα μάθω να επικοινωνώ επιτυχώς με το έφηβο παιδί μου;

Στην εποχή που ζούμε η επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους συνήθως κλονίζεται και πολύ πιο συχνά χάνεται, ενώ δύσκολα επιτυγχάνεται η επανασύνδεση.

Έτσι, το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει νέες ομάδες γονέων:

  • Ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά στην ΕΦΗΒΕΙΑ (12 – 18 ετών): Κάθε Πέμπτη, 17:30-19:30. Έναρξη: Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.
  • Ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά ΣΧΟΛΙΚΗΣ ηλικίας (6 – 12 ετών): Κάθε Δευτέρα, 10:30-12:30.Έναρξη: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.
  • Ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ηλικίας (έως 6 ετών): Κάθε Πέμπτη, 10:00-12:00.Έναρξη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο στόχος των Ομάδων;

Ο βασικός σκοπός είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των γονέων σε πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς. Με τη βοήθεια των συντονιστών γίνεται διερεύνηση διάφορων εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης σε θέματα που δυσκολεύουν τους γονείς.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσουν καταλληλότερα «εργαλεία» για την ενίσχυση του ρόλου τους καθώς και να επιτύχουν μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας, εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους στην αντιμετώπιση πρακτικών αλλά και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, μέσα από το μοίρασμα, την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους.

Η κάθε ομάδα έχει χαρακτήρα βιωματικό, συγκεκριμένη θεματολογία και διάρκεια 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Η προσέλευση και στις 8 συναντήσεις είναι απαραίτητη εκτός σοβαρού απροόπτου αλλά οι ομάδες έχουν κλειστό χαρακτήρα, δηλαδή συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως και τη δεύτερη συνάντηση. Η συμμετοχή στις ομάδες είναι δωρεάν μα απαιτείται εγγραφή για κατοχύρωση θέσης, πατώντας εδώ.

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
  • Λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με τη Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων. Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Μαζί για το Παιδί
πανελλαδική Γραμμή: 115 25
Αγίου Θωμά 14, Αμπελόκηποι
[email protected]
210 74 82 690
mazigiatopaidi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόση ώρα να επιτρέπω στο παιδί μου να χρησιμοποιεί το ίντερνετ;

Κινητό τηλέφωνο στην εφηβεία: Πότε ένας γονιός οφείλει να επέμβει;

Σχετικά άρθρα