Πώς τα καταφέρνει μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τρίδυμα;

Έχω τρίδυμα και τα νεύρα μου δεν είναι καλά. Στις παρέες μου όλοι με θαυμάζουν και απορούν πώς αντέχω. Αλλά το θέμα είναι πως και εγώ απορώ πώς αντέχω.

Ο άνδρας μου είναι ναυτικός και όλο λείπει. Βοήθεια από κανέναν δεν έχω γιατί είμαι ορφανή και δεν ξέρω τι να κάνω. Όλο με νευριάζουν και τους φωνάζω. Είναι Δημοτικό. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Το μεγάλωμα και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες «δουλειές» του κόσμου. Χρειάζεται υπομονή, διάθεση, κουράγιο και ψυχραιμία. Παράλληλα βέβαια τα παιδιά είναι μικροί άνθρωποι που προσφέρουν με τρόπο ανιδιοτελή την αγάπη τους ειδικά αν λάβουν κι εκείνα αντίστοιχα όμορφα συναισθήματα.

Είναι απολύτως κατανοητό να έχετε κουραστεί και να έχετε χάσει την ψυχραιμία σας και την υπομονή σας όταν έχετε να φέρετε εις πέρας το μεγάλωμα τριών παιδιών τελείως μόνη σας. Δεν γνωρίζω αν εργάζεστε και μαντεύω πως όχι. Θα λέγατε: «μα πώς είναι δυνατόν να εργάζομαι όταν έχω να φροντίσω ένα σπίτι και τρία παιδιά;».

Και θα σας απαντήσω ότι είναι απολύτως κατανοητό. Είναι όμως, σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλές μητέρες εργάζονται παράλληλα με το σύζυγο καθώς το να εργάζεστε σας βγάζει από τον έναν και μοναδικό ρόλο που ακούγεται να έχετε αυτή τη στιγμή στη ζωή σας, αυτόν της μητέρας, δεδομένου ότι και ο σύντροφος σας λείπει, υποθέτω, μεγάλα διαστήματα.

Να βρείτε μια δουλειά

Μια λύση λοιπόν, είναι να εργαστείτε τις πρωινές ώρες και με αυτά τα χρήματα, συμπληρώνοντας παράλληλα και ο σύζυγος σας από το δικό του εισόδημα, να πάρετε μια βοήθεια από κάποιον επαγγελματία που θα σας βοηθάει στην φύλαξη/απασχόληση των παιδιών σας ενώ εσείς θα μπορείτε να νιώθετε πιο παραγωγική δουλεύοντας και αποκτώντας και έναν ακόμα ρόλο εκτός της μητέρας, που φαντάζομαι απορροφά όλο το εικοσιτετράωρό σας.

Θα έχετε τη δυνατότητα να βγαίνετε από το σπίτι, να κοινωνικοποιείστε περισσότερο, να σχετίζεστε με ενήλικες και όχι μόνο με παιδιά και να γυρνάτε με περισσότερη όρεξη σπίτι. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα είναι να απασχολείται τα παιδιά σας μέσα από δωρεάν δραστηριότητες που υπάρχουν σε δήμους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να εκτονώνονται και να είναι μετά πιο εύκολα τα πράγματα στο σπίτι.

Να έχετε πρόγραμμα

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά το πρωινό ξύπνημα, τα γεύματα αλλά και τον βραδινό ύπνο ώστε και τα παιδιά να γνωρίζουν πώς κυλάει η μέρα αλλά και εσείς να μην χάνεστε με την ευθύνη τριών παιδιών. Είναι σημαντικό να ζητάτε βοήθεια από φίλους, γείτονες και λοιπούς συγγενείς όσο λείπει ο σύζυγός σας. Δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλληλέγγυοι.

Να βγαίνετε για μια βόλτα με μια φίλη

Αν καταφέρετε να πάρετε βοήθεια για την φύλαξη των παιδιών σας, εξίσου σημαντικό είναι κι εσείς σιγά σιγά να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο. Να βγαίνετε έστω για μια βόλτα με μια φίλη, να φροντίσετε τον εαυτό σας όπως ένα γυμναστήριο που θα σας εκτονώνει και να περνάτε λιγότερο χρόνο απ’ ότι περνάτε τώρα με τα παιδιά σας για να νιώθετε κι εσείς πιο έτοιμη και ψύχραιμη να επιστρέψετε κοντά τους.

Φτιάξτε ένα καλό καθημερινό πρόγραμμα για τα παιδιά και εσάς και εφαρμόστε το από αύριο κιόλας. Έτσι θα είστε πιο ήρεμη και δεν θα ξεσπάτε τόσο στα παιδιά σας.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μια ψυχολόγος εξηγεί: Είναι ωφέλιμο τα δίδυμα παιδιά να πηγαίνουν μαζί σε δραστηριότητες;

Ως γονιός, πώς θα μάθω να επικοινωνώ επιτυχώς με το έφηβο παιδί μου;

Περιμένουμε το πρώτο μας παιδί: Πώς θα «κόψω» το κάπνισμα;

Σχετικά άρθρα