Γιατί ένας άνδρας τάζει το «για πάντα» ενώ δεν το εννοεί;

Πριν από 3 χρόνια χωρίσαμε. Ήμαστε μαζί 4 χρόνια και με απάτησε. Αυτός ήταν και ο λόγος που το λήξαμε. Έλεγε πως θέλει να έχει και άλλες εμπειρίες αλλά δεν ίσχυε. Είχε βρει ήδη την επόμενη.

Εκείνος μού έταζε το «για πάντα» και εγώ τον πίστευα. Όμως στο μεσοδιάστημα επικοινωνεί μαζί μου και μάλιστα, είναι μαζί της αλλά θέλει να είμαστε ξανά μαζί γιατί μόνο εμένα αγαπάει.

Τι να κάνω; Να τον πιστέψω και να δώσω ευκαιρία; Λέει πως είναι μαζί της από ασφάλεια και κατάλαβε πως με έχασε όταν χωρίσαμε και πως ήταν λάθος του.

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Με την ιστορία σου σίγουρα ταυτίζονται πολλοί πού θα την διαβάσουν. Στη θέση σου έχουν βρεθεί και άλλοι πολλοί. Να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που σε πρόδωσε είναι ένα κοινότυπο μοτίβο που το βλέπουμε ξανά και ξανά.

Το να μας προδίδει ένα πρόσωπο που αγαπάμε, που έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες και τα όνειρά μας σε αυτό έχει σίγουρα μεγάλο ψυχικό κόστος  και η επανασύνδεση είναι δύσκολη.  Πρώτα από όλα η δεύτερη ευκαιρία δεν αφορά μόνο το άτομο που έφταιξε και την ζητάει αλλά και μας, μια σχέση για να λειτουργήσει ομαλά πρέπει να είναι σε θέση και οι δυο να προσπεράσουν το λάθος και να μην επανέρχονται σε αυτό.

Μπορείς να ξεχάσεις αυτό που έκανε;

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι γεμάτες από μικρά η μεγάλα λάθη. Σημαντικό κομμάτι είναι να μπορούμε να βάλουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το λάθος του άλλου και να μην το επαναφέρουμε συνεχώς στην επιφάνεια. Αν ζούμε με την προδοσία του συντρόφου μας στο μυαλό θα αποτελεί μια μόνιμη δικαιολογία τσακωμού και έτσι η σχέση δεν θα λειτουργήσει και επόμενο να βρεθεί πάλι σε ρήξη.

Πόσο εύκολο είναι να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη όμως; Σίγουρα καθόλου απλό. Αν πρώτα εσύ η ίδια δεν μπορέσεις να συγχωρήσεις μέσα σου την προδοσία  του συντρόφου σου, να την αποδεχθείς και την βάλεις στην άκρη τότε σίγουρα δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Αν θέλεις να το πετύχεις αυτό πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια και να διεργασθείς με τον εαυτό σου πάνω σε αυτό.

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις την απόφαση για επανασύνδεση;

Ένα « μέτρημα» πριν δώσεις την ευκαιρία στον πρώην σύντροφό σου να είστε ξανά μαζί θα σε βοηθήσει να δεις καθαρά τον λόγο που θέλεις ή όχι να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση μαζί του.  Να σκεφθείς τους πραγματικούς λόγους πού οδηγήσαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο. Να αναλάβεις τη δική σου ευθύνη αναγνωρίζοντας τα λάθη που ίσως έκανες χωρίς να το αντιληφθείς ή όχι.

Να δεις τι μπορεί να αλλάξει. Η νέα σχέση δεν πρέπει να έχει να κάνει με την παλιά. Είναι μια νέα ζωή αλλά όπως και στα ηλεκτρονικά στις τρείς ζωές πεθαίνεις, έτσι και στη ζωή να δίνεις πάντα μια δεύτερη ευκαιρία αλλά ποτέ μια τρίτη.  Η τρίτη ευκαιρία θα είναι μια μεγάλη προσωπική ήττα για εμάς αν δεν μπορέσει να εκμεταλλευτεί ο άλλος τη δεύτερη και την προδώσει ξανά. Τη λύση στο δίλημμα δεν μπορεί να την δώσει κανείς άλλος εκτός από εσένα.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός, δεύτερος γάμος και νέα οικογένεια: Τι είναι χρήσιμο να ξέρετε

Χωρίσαμε γιατί έχει οιδιπόδειο με τη μάνα του: Τι να κάνω;

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις αν σκέφτεσαι την επανασύνδεση μαζί του

Σχετικά άρθρα