Από ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Συχνά αναρωτιόμαστε υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κανείς να αρχίσει να παίρνει συμπληρώματα διατροφής. Και είναι κάτι που αφορά και τα παιδιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο παιδίατρος να συμφωνεί  με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ακολουθήσουν τα παιδιά που παρακολουθεί. Διότι είναι εκείνος που γνωρίζει όλο το ιστορικό του παιδιού, αλλεργίες και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο.

Ποια συμπληρώματα μπορώ να λαμβάνω;

Το ηλικιακό όριο που υπάρχει για τη χορήγηση συμπληρωμάτων είναι τα τρία χρόνια ζωής του παιδιού. Σε αυτή την ηλικία άλλωστε έχει γίνει γνωστό σε τι μπορεί να έχει ευαισθησία ένα παιδί.

Τα συμπληρώματα διαφέρουν. Ένα από τα πιο απλά και ευρέως διαδεομένα είναι το μουρουνέλαιο. Μπορεί παλαιά να είχε οσμή ψαριού, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται με την βιταμίνη C και έχει γεύση πορτοκαλιού. Εκτός από την πόσιμη μορφή, υπάρχουν και οι κάψουλες που περιέχουν και βιταμίνη A και D,πολύ σημαντικές για την θωράκιση του οργανισμού.

Γενικότερα, καλό είναι να δίδονται  Ω – 3 λιπαρά τα οποία βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, ενισχύουν ιδίως τους μήνες του χειμώνα.Επίσης,  η εκινάσεαη οποία βρίσκεται σε σταγόνες μη αλκοολικές, με γεύσεις φρούτων για να μπορούν να το πάρουν εύκολα τα παιδιά.

Τα περισσότερα τρόφιμα πλέον, δεν έχουν τις βιταμίνες που είχαν παλιά

Υπάρχουν ακόμα συμπληρώματα που περιέχουν B – complex,οικογένεια βιταμινών Β στη μορφή τους τη στοιχειακή, αυτή δηλαδή που κατασκευάζουμε εργαστηριακά και στη φυσική τους μορφή που είναι ο βασιλικόςπολτός.

Υπάρχουν στα φαρμακεία προϊόντα ειδικώς επεξεργασμένα ώστε να περιέχουν καθαρό βασιλικό πολτό. Διατίθενται σε μορφές εύκολες για κατανάλωση από ένα παιδί. Μάλιστα, ο βασιλικός πολτός λέγεται και «τροφή» του εγκεφάλου. Τρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου, βοηθά στη μνήμη και βελτιώνει τη  νοητική κατάσταση.

Και να σημειωθεί πως ολοένα και περισσότεροι γονείς στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής γιατί έχουν διαπιστώσει ότι δεν παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες από τις τροφές. Σήμερα δυστυχώς, όσο σωστή διατροφή και να έχουμε δεν τρεφόμαστε σωστά, εκτός βέβαια από αυτούς που ακολουθούν την οργανική, βιολογική διατροφή. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν τις βιταμίνες που είχαν παλιά.

Έλενα Χρονοπούλου
Φαρμακοποιός

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες τροφές πρέπει να τρως για να πάρεις βιταμίνη D;

Συμπληρώματα διατροφής: Τι μπορείς να πάθεις από την υπερδοσολογία;

Συμπληρώματα διατροφής: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν τα χρησιμοποιήσεις

Σχετικά άρθρα