Αρχική / Διατροφή / Tips / Πώς να μειώσεις τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σου; 8 απλά… κολπάκια για να τα καταφέρεις!

Πώς να μειώσεις τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σου; 8 απλά… κολπάκια για να τα καταφέρεις!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για τη βλαβερή δράση της ζάχαρης και τα απλά πρόσθετα σάκχαρα.

Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν πως η συνεχής και υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πιθανόν να συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμη και με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τι είναι τα πρόσθετα σάκχαρα; 

Όταν μιλάμε για πρόσθετα σάκχαρα εννοούμε σάκχαρα που προστίθενται σε αμέτρητα προϊόντα διατροφής, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, καρυκεύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προσθήκη των σακχάρων έχει ως σκοπό την ενίσχυση της γλυκιάς γεύσης, την προσαρμογή χαρακτηριστικών των τροφίμων, όπως η υφή και το χρώμα, ακόμη και τη συντήρηση του τρόφιμου.

Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA), δεν θα πρέπει η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων να ξεπερνά τα 9 κουταλάκια του γλυκού για τους άνδρες ημερησίως και τα 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες ημερησίως.

Έτσι θα μειώσεις τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σου

  • Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων αναγράφεται πλέον η περιεκτικότητα των συστατικών, πχ ζάχαρη, αλεύρι, κακάο, κά. Συνήθως η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, «καμουφλαρισμένη» με άλλα ονόματα όπως σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σιρόπι βύνης (malt syrup), μαλτόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη (ή σουκρόζη), μελάσα, μέλι, δεξτρόζη και δεξτρίνη. Αν αυτά τα συστατικά αναφέρονται στα 3 πρώτα συστατικά του τρόφιμου αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε σάκχαρα.
  • Κάντε οικογενειακή υπόθεση τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Επιλέξτε τρόφιμα με μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή και καθόλου και μειώστε την προσθήκη ζάχαρης στη ζαχαροπλαστική σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε βανίλια, μοσχοκάρυδο ή κανέλα για γλυκιά γεύση.
  • Κάποια δημητριακά πρωινού είναι πολύ πλούσια σε σάκχαρα. Επιλέξτε απλά δημητριακά όπως είναι η βρώμη και νοστιμίστε τα με λίγο φρούτο.
  • Πολλές φορές θεωρούμε ότι μια μπάρα (δημητριακών ή πρωτεΐνης) μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ αλλά ελέγξτε πρώτα την ετικέτα. Υπάρχουν μπάρες που μπορεί να περιέχουν και 8 κουταλάκια γλυκού με σάκχαρα (32 γρ).
  • Αποφύγετε τις τυποποιημένες σάλτσες όπως κέτσαπ, μπάρμπεκιου σως κά. Ένα κουτάλι της σούπας κέτσαπ μπορεί να περιέχει και 4 γραμμάρια σακχάρων (1 κουταλάκι γλυκού) Ελέγξτε την ετικέτα τους και επιλέξτε το λιγότερο γλυκό και ανθυγιεινό.
  • Μην πίνετε τη ζάχαρη. Πολλά ροφήματα είναι πλούσια σε σάκχαρα πχ αναψυκτικά, φρουτοποτά, καφέδες με διάφορα σιρόπια, ροφήματα με σαντιγί, τυποποιημένο τσάι με μέλι, milk shakes.
  • Μην μπερδεύστε με προϊόντα που λανσάρονται ως λιγότερο… ένοχα. Είτε άσπρη ζάχαρη, είτε φρουκτόζη, είτε αγαύη, είτε ζάχαρη καρύδας, όλα είναι απλά πρόσθετα σάκχαρα.
  • Αν επιθυμείτε πολύ να καταναλώσετε ένα επιδόρπιο γιατί σας αρέσει η γλυκιά γεύση υπάρχει και η προοπτική να το μοιραστείτε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Από ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Ιδού η απορία: Διατροφή μόνος σου ή με κάποιον ειδικό;

Αυξημένο σάκχαρο: Τι σημαίνει για την υγεία σου αν είναι «τσιμπημένο»;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X