Single ή σε σχέση με κάθε τίμημα; Ιδού η απορία!

Είσαι single; Ε, λοιπόν είναι καλύτερα, πολύ καλύτερα, από το να είσαι σε μια κακή σχέση όπου δεν υπάρχει σεβασμός. Και μάλιστα, συγγενείς και φίλοι μπορεί να προσφέρουν συναισθήματα, ίδια με εκείνα που προσφέρει ένας σύντροφος.

Σύμφωνα με την ειδικό στις σχέσεις, Μπέλα Ντε Πάουλο, και μια έρευνα στην έκδοση «Personality and Social Psychology Bulletin», ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι λένε το ίδιο πράγμα στους εαυτούς τους: ότι δηλαδή, δεν χρειάζεσαι κάποιον δεσμό για να είσαι καλά.

Τι θεωρείται ως «κακή σχέση»;

Μετρήθηκαν 7 παράγοντες και τα ευρήματα δείχνουν πως οι singles τα κατάφεραν καλύτερα από όσους είχαν είτε μια καλή σχέση είτε μια κακή. Και να ξεκαθαριστεί, όπως δημοσιεύεται στο psychologytoday, ο όρος «κακή» αναφέρεται στην ποιότητα της σχέσης, που δεν υπάρχει επικοινωνία, σεβασμός και ειλικρίνεια.

Η εν λόγω έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και είναι κάτι που γίνεται αρκετά συχνά, σχεδόν κάθε χρόνο. Συμμετείχαν 326 άνθρωποι, ηλικίας από 19 μέχρι 92 και στην πλεινότητά τους ήταν λευκοί. Οι 307 ήταν σε μια ρομαντική σχέση, όπως την περιέγραψαν, οι 271 ήταν παντρεμένοι και οι 7 αρραβωνιασμένοι.

Όσοι δεν είχαν μια ρομαντική σχέση ή πρόθεση για κάτι τέτοιο, ήταν εκείνοι που δεν έβγαιναν ραντεβού για παραπάνω από ένα χρόνο και εκείνοι που έβγαιναν πολύ σπάνια. Σε όλους ζητήθηκε να κατηγοριοποιήσουμε και να αξιολογήσουν τα εξής:

  • τα θετικά συναισθήματα που είχαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες,
  • τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες,
  • το αν ένιωθαν πως είχε νόημα όσα έκαναν τις τελευταίες 2 εβδομάδες,
  • τα θετικά συναισθήματα που είχαν την προηγούμενη ημέρα,
  • τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν την προηγούμενη ημέρα,
  • το αν ένιωθαν πως είχε νόημα όσα έκαναν την προηγούμενη ημέρα,
  • και το γενικότερο αίσθημα που είχαν από τη ζωή τους και αν ήταν ικανοποιημένοι από αυτοί.

Ποιοι είναι περισσότεροι ικανοποιημένοι; Singles ή δεσμευμένοι;

Και το αποτέλεσμα των παραπάνω μετρήσεων, ήταν πως οι άνθρωποι με σχέση δεν είχαν περισσότερο θετικά ή αρνητικά συναισθήματα από τους singles, αν και φαίνεται πως ήταν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στον ερωτικό τομέα.

Αλλά αυτό συνδέθηκε με το γεγονός πως αισθάνονταν υπερήφανοι που ήταν σε μια σχέση μιας και ήταν πολύτιμος για εκείνους ο δεσμός τους, αν και δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι καθόλου από τη ζωή τους γενικά στους υπόλοιπους τομείς, όπως οικογένεια και επάγγελμα. Μάλιστα, οι singles έδειχνα να τα πηγαίνουν καλύτερα στο σύνολο και ήταν πολύ πιο ικανοποιημένοι από όσα έκαναν στη ζωή τους.

Περαιτέρω έρευνα όμως, θα «φωτίσει» κάποιες πτυχές που δεν διερευνήθηκαν διεξοδικά, όπως το πόσο καιρό ήταν σε σχέση και από ποια ηλικία ξεκίνησε ο δεσμός τους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Single σε έναν κόσμο δεσμευμένο: «Πρέπει» να έχεις σχέση για να είσαι καλά;

Είσαι η μόνη single της παρέας; Να γιατί δεν πρέπει να στενοχωριέσαι!

Πώς να γιορτάσεις την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είτε είσαι χωρισμένος είτε single;

Σχετικά άρθρα