Πώς μπορούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά τόσο ως γονείς όσο και ως ζευγάρι;

Το βιωματικό σεμινάριο θα βοηθήσει τον γονέα, να κατανοήσει σε βάθος την εξέλιξη και λειτουργία του παιδικού εγκεφάλου την στιγμή της κρίσης.

Όταν λοιπόν, το παιδί εκδηλώνει επιθετικότητα, γκρίνια, εκνευρισμό, αναστάτωση, θυμό, φόβο, αγωνία, άγχος, πείσμα, απογοήτευση, λύπη, στεναχώρια,  ανάρμοστη συμπεριφορά, αδυναμία διαχείρισης τραυματικών εμπειριών κ.λ.π. λέμε πως είναι «αποσυνδεδεμένο».

Η έλευση ενός παιδιού δρα σαν καταλύτης στη σχέση

Ίδια συναισθήματα γεννιούνται και στους γονείς. Η έλευση ενός παιδιού δρα σαν καταλύτης στη σχέση, ο οποίος επιταχύνει αλλά και διογκώνει υπαρκτές συγκρούσεις και  συναισθήματα ενώ επιτείνει την αδυναμία επικοινωνιακής και συναισθηματικής διαχείρισης αυτής της δυσλειτουργίας.

Το αποτέλεσμα επηρεάζει τελικά όλη την οικογένεια. Μοναξιά, επίκριση, ματαιότητα, αίσθημα ανικανότητας, αίσθημα αδικίας, φόβος για τη σχέση, έλλειψη σύνδεσης/επικοινωνίας και σταδιακά απομάκρυνση είναι κάποια από τα συναισθήματα που έχει ως αποτελέσματα αυτή η δυσλειτουργία.

Οι γονείς πλέον δεν είναι εραστές και σύντροφοι, παρά μόνο γονείς. Η αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των συντρόφων/γονιών, κάνει περισσότερο δύσκολο το έργο της γονεϊκότητας. Μέσα από αυτό το εστιασμένο σεμινάριο στη σχέση γονιού – παιδιού αλλά και μεταξύ γονιών – συντρόφων, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά όλο το οικογενειακό σύστημα με σεβασμό στην ατομικότητα και τις ανάγκες του κάθε μέλους.

Τι κερδίζει ο γονέας;

Ο γονέας θα λάβει εκπαιδευτικά εργαλεία για την καθοδήγηση του παιδιού και την πρακτική εκπαίδευση του στη διαχείριση των παραπάνω συμπεριφορών. Θα αντιληφθεί νέες γοητευτικές διαστάσεις στον ρόλο του αναφορικά με τη στήριξη της νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού του και αυτό  θα οδηγήσει με τη σειρά του στη βελτίωση της  συμπεριφοράς του και στη βελτίωση της  σχέσης γονέα- παιδιού.

Οι σύντροφοι θα γνωρίσουν περισσότερο το ρόλο τους μέσα στη/στις σχέσεις και θα αντιληφθούν με ποιο τρόπο τις επηρεάζουν και μπορούν να αλλάξουν την αρνητική δυναμική μέσα σε αυτή. Ακόμη θα μπορέσουν να ονοματίσουν και θα γνωρίσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους και θα μάθουν να τα επικοινωνούν αλλά και να ακούν βαθιά και αποτελεσματικά το σύντροφό τους.

Στόχος είναι η απόλαυση του ρόλου του γονιού αλλά και του συντρόφου, η συναισθηματική αποφόρτιση και η αποτελεσματική επικοινωνία/λειτουργία της οικογένειας στο σύνολό της.

Πληροφορίες για το σεμινάριο

Τόπος Διεξαγωγής: Χώρος Χαραμάδα, Χαϊδαρίου 4 – πάροδος Αιτωλίας, Αμπελόκηποι 11523

Ποιους αφορά

Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς, επαγγελματίες φροντιστές προσχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικούς, ζευγάρια που θέλουν να εμβαθύνουν στη σχέση τους αλλά και φοιτητές του χώρου της ψυχολογίας και ψυχικής υγείας που θα ήθελαν να γνωρίσουν αυτά τα ενδιαφέροντα πεδία.

Βασίλης Σταθάτος 

Έχει σπουδάσει Συμβουλευτική, Παιδαγωγικά και Παιδοψυχολογία. Είναι Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Σχολών Γονέων, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Οικογενειακός Σύμβουλος και Εκπαιδευτικός. Παράλληλα, συντονίζει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα Αποτελεσματικού Γονέα, Αντί-Bullying για Γονείς και Δασκάλους κ.α. Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης και Ειδικών Θεραπειών (ΚΕ. Ψ. Υ. Ε. Θ.) Κερατσινίου – Πειραιά (Παράρτημα Αθηνών).

Από το 2011 υποστηρίζει συμβουλευτικά παιδιά, εφήβους, γονείς και ομάδες γονέων σε θέματα διαπαιδαγώγησης, επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Παρέχει ατομική συμβουλευτική και συντονίζει ομάδες. Συγγραφέας του βιβλίου Η ομίχλη των παιδικών συναισθημάτων.

Δημήτρης Πορτοκάλης

Είναι Προσωποκεντρικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Προσωπ/κός Σύμβουλος Οικογένειας και EFT Therapist Ζευγαριών και Εκπαιδευτής Ενηλίκων. Είναι συν-διευκολυντής σε εκπαιδεύσεις επαγγελματιών στην ΠΚ Οικογενειακή Θεραπεία και Θεραπείας Ζεύγους. Επίσης, διαθέτει πτυχίο Κοινωνιολογίας και μεταπτυχιακό τίτλο MBA in Marketing.

Είναι συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Focusing, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας -ΕΠΒΕ (πρώην Γ.Γ. και μέλος της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης) και μέλος του ΔΣ της Person-Centred & Experiential (PCE) Europe. Συνεργάτης του boro.gr στην παροχή συμβουλευτικής στο Live Chat. Παρέχει ιδιωτικά ατομική συμβουλευτική, συμβουλευτική ομάδων και συμβουλευτική γάμου σε ζευγάρια.

Κόστος συμμετοχής

Ατομική συμμετοχή, 80€
Ζευγάρια, 140€
Φοιτητές & άνεργοι, 50€

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ως γονιός, πώς θα μάθω να επικοινωνώ επιτυχώς με το έφηβο παιδί μου;

Μπορεί ο γονιός ή ο παιδίατρος να προβλέψει τον παιδικό καρκίνο;

Γιατί όταν ένα παιδί αποτυγχάνει στο διαγώνισμα, μαθαίνει καλύτερα από εκείνο που γράφει άριστα;

Σχετικά άρθρα