Ο άνδρας μου έχει σακχαρώδη διαβήτη και θέλουμε να κάνουμε οικογένεια. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενός άνδρα και αυτό να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.

Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει το σπέρμα;

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα της υπογονιμότητας στον διαβητικό άνδρα ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται πως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα μέσω αλλαγών που παρατηρούνται στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος.

Δυστυχώς, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και το DNA του σπερματοζωαρίου καθώς οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κατάτμηση στο DNA πράγμα που δυσχεραίνει τη σύλληψη. Επίσης, κατά τη διαδικασία της σπερματογένεσης, μπορεί να προκληθούν επιγενετικές αλλαγές οι οποίες είναι δυνατόν να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθηθεί;

Οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται και στα νεαρά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακόμα και τους εφήβους. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας.

Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη και όσο πιο πιστά ακολουθείται η αγωγή τόσο μικρότερη ζημία γίνεται ακόμη και στο αναπαραγωγικό δυναμικό του άνδρα. Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω τόνισε η βιολόγος αναπαραγωγής Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, σε ομιλία που έκανε στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης «Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη», στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σάκχαρο και διαβήτης: Οι 3 ύπουλοι παράγοντες κινδύνου που οφείλεις να προσέχεις

Οι 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Πώς ο πρόωρος τοκετός ευθύνεται για τον διαβήτη στα παιδιά;

Σχετικά άρθρα