Μήπως να το σκεφτείς; Τα 5 οφέλη του αβοκάντο για την υγεία μας

Το αβοκάντο είναι φρούτο με πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά οξέα το οποίο ταιριάζει πολύ ωραία και μέσα στις σαλάτες και τα κρύα σάντουιτς.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά υλικά για τις μεξικάνικες συνταγές παγκοσμίως και αποτελεί έναν διατροφικό «θησαυρό». Ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Ο συγκεκριμένος καρπός περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% ζάχαρα. Μάλιστα, περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες που δύσκολα και σε μικρές ποσότητες συναντώνται σε άλλα φρούτα, αλλά υστερεί σε βιταμίνη C.

Τα οφέλη του αβοκάντο

  • Το αβοκάντο περιέχει καροτενοειδή, γλουταθειόνη και βιταμίνες Α, Ε και C ,ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη φθορά που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Τα αντιοξειδωτικά και τα καλά λιπαρά οξέα που περιέχει, βοηθούν το δέρμα να μένει ενυδατωμένο, σφριγηλό και απαλό.
  • Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν καθώς επίσης και στα μικρά παιδιά.
  • Τα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο ενισχύουν τη λίμπιντο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
  • Επίσης, η συχνή κατανάλωση αβοκάντο είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να προστατεύσει την καρδιά και εμφανίσει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα οι πρώτοι σπόροι ήρθαν από τις ΗΠΑ το 1910, ενώ προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησαν από την Κρήτη και πλέον έχει γίνει απαραίτητη τροφή για πολλούς!

Κία Καραγιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η super νόστιμη και θρεπτική συνταγή με αυγό και αβοκάντο

Οι 7 τροφές για σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το… έχεις;

Η διατροφή της Μέγκαν Μαρκλ δείχνει πολύ νόστιμη. Τι τρώει μέσα στην ημέρα της;

Σχετικά άρθρα