Γονείς προσοχή! Πόση ώρα την ημέρα πρέπει το παιδί να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά;

Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες, φαίνεται πως γίνονται πιο αδρανή σωματικά όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών που περνούν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή, τάμπλετ, παιγνιδομηχανής ή κινητού τηλεφώνου), γίνονται λιγότερο δραστήρια σωματικά όταν φθάσουν στην ηλικία των 5 έως 6 ετών, σε σχέση με τα παιδάκια που δεν περνούσαν πάνω από 1 ώρα ημερησίως με μια οθόνη.

Η μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health» για θέματα υγείας των παιδιών και των εφήβων, επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρείται η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να περιορίζεται το πολύ σε μία ώρα ο χρόνος των παιδιών δύο έως πέντε ετών μπροστά σε οθόνες.

Αν είναι σε μια οθόνη παραπάνω από 1 ώρα την ημέρα, τι γίνεται;

Ο υπερβολικός χρόνος σε οθόνες έχει συσχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως κίνδυνο παχυσαρκίας και μειωμένης νοητικής ανάπτυξης. Επιπλέον, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, οι οθόνες αντικαθιστούν άλλες πιο χρήσιμες δραστηριότητες, όπως τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η τηλεόραση παραμένει η συχνότερα χρησιμοποιούμενη οθόνη από τα μικρά παιδιά, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό παιδιών τηρεί τις οδηγίες του ΠΟΥ για θέαση έως 1 ώρα καθημερινά.

Τα παιδιά που βλέπουν κάποια οθόνη για πάνω από 3 ώρες την ημέρα, σε ηλικία 2 έως 3 ετών, κάνουν, κατά μέσο όρο, 40 λεπτά περισσότερη καθιστική ζωή στα 5 έως 6 τους, περιορίζοντας αντίστοιχα τον χρόνο σωματικής κινητικότητας με παιχνίδια ή άλλες πιο υγιεινές δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και συμπεριφορά: Τι να κάνω για να του μάθω πώς να φέρεται; Ένας χρήσιμος οδηγός

Παιδί εκτός γάμου: Ποια είναι τα δικαιώματα του πατέρα;

Γιατί όταν ένα παιδί αποτυγχάνει στο διαγώνισμα, μαθαίνει καλύτερα από εκείνο που γράφει άριστα;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X