Ειδικοί συμβουλεύουν: Τα «κλειδιά» για ένα πετυχημένο διαζύγιο σε έναν αποτυχημένο γάμο!

Η διαδικασία που ακολουθείται σε πολλές χώρες σε σχέση με τα διαζύγια, όπως είναι η Αγγλία, δεν στοχεύουν μόνο στη νομική λύση του γάμου δύο ατόμων αλλά και στη συνολική αντιμετώπιση των συνεπειών αυτή της απόφασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο prima.co.uk και την ψυχοθεραπεύτρια, ειδική σε ζητήματα ζευγαριών, Ντενίζ Νόουλς, έχει εισαχθεί ο όρος «θετικό διαζύγιο». Τι σημαίνει όμως αυτός ο χαρακτηρισμός και πόσο χρήσιμος είναι τελικά όταν η ουσία είναι η ίδια;

Στον σύγχρονο κόσμο, φαίνεται πως όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να χωρίσουν. Μετά από χρόνια κοινής πορείας ή και έπειτα από μόλις μερικούς μήνες, συνειδητοποιούν είτε πως δεν ταιριάζουν είτε πως δεν ήταν όντως αυτό που ήθελαν.

Τι είναι το «θετικό διαζύγιο»;

Και τα πράγματα δυσκολεύουν όταν υπάρχουν και παιδιά ή κοινές αποφάσεις που αφορούν σε ιδιοκτησίες. Σημασία έχει λοιπόν, να βρεθούν νέοι δρόμοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, οι οποίες συχνά βλάπτουν τις παιδικές ψυχές. «Δείτε το σαν μια διαφορετική ονομασία για τη συμβουλευτική σε ζευγάρια. Και είναι πολύ εστιασμένη».

«Το να μένει το παιδί με τη μαμά και τον μπαμπά οι οποίοι συνέχει τσακώνονται δεν έχει νόημα και είναι και βλαβερό για την ανάπτυξή του», τονίζει η Νόουλς, για να προσθέσει, «γιατί όχι μόνο γίνονται μάρτυρες σε σκηνές που δεν θέλουν αλλά συχνά καταλήγουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους, δηλαδή ότι φταίνε εκείνα».

Στόχος του «θετικού διαζυγίου» λοιπόν, είναι η διαχείριση της επώδυνης- για πολλούς- απόφασης και των συνεπειών της τόσο για τους ενήλικες χωρίς παιδιά όσο και για τους ενήλικες με παιδιά. «Έχω περάσει από μια αντίστοιχη φάση και αυτό που κάνουμε, είναι να μην τραυματίζονται για πάντα οι ανθρώπινες ψυχές».

Πόσο χρήσιμο είναι για αυτούς που χωρίζουν;

Όσο για το ποιοι αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας αυτή τη διαδικασία, είναι οι ψυχοθεραπευτές που έχουν ειδικευτεί σε θέματα σχέσεων και διαχείρισης συγκρούσεων. Και σημασία έχει να γίνει ή ταυτόχρονα με το νομικό κομμάτια ή αμέσως μετά.

«Μαζί καταλήγουμε και σε αποφάσεις που βασανίζουν τους εμπλεκόμενους. Για παράδειγμα, ποιος θα κρατήσει το σπίτι, είναι ένα σύνηθες ερώτημα. Εκεί βοηθάμε και εμείς για να δουν τι σημαίνει για τον καθένα αυτό το υλικό αγαθό. Και πρέπει να σας πω πως εν τέλει, μερικοί τα έχουν βρει ξανά»!

Αυτή είναι η χειρότερη ηλικία για να βιώσει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του

Σεξ και γάμος: Είναι καλό να κυκλοφορούμε στο σπίτι γυμνοί;

Χωρισμός, δεύτερος γάμος και νέα οικογένεια: Τι είναι χρήσιμο να ξέρετε

Σχετικά άρθρα