Η ισορροπημένη διατροφή «κλειδί» για την απώλεια βάρους. Μυστικά και λάθη στο καθημερινό μας πρόγραμμα!

Δεδομένου του περιβάλλοντος που ζούμε το οποίο «καλλιεργεί» την παχυσαρκία, λόγω της αφθονίας των πλούσιων σε ενέργεια τροφών, των επεξεργασμένων προϊόντων και της καθιστικής ζωής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν τροποποιήσουμε τη διατροφή μας και δεν αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστίνα Κωστάρα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το φαγητό αντιδρά στα συναισθήματα, το στρες και τα παθητικά ή ενεργά προβλήματα του καθενός μας. Μέσα από μια ισορροπημένη, ίσως Μεσογειακή, διατροφή που θα στηρίζεται σε επιλογές υγιεινών και θρεπτικών τροφών, θα καταφέρουμε να μειώσουμε ή/ και να διατηρήσουμε το βάρος μας όντας υγιείς, χωρίς στερήσεις, δίχως εμμονές και ψυχοσωματική πίεση.

Η καθοδήγηση και φροντίδα από τους ειδικούς θα σας βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου σας. Ωστόσο, συχνά πυκνά πολύ ακολουθούν «ανορθόδοξες δίαιτες» με τις αρνητικές συνέπειές τους να είναι οι εξής:

  • Λόγω του ότι δεν είναι ισορροπημένες ως προς τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, ο οργανισμός μακροπρόθεσμα υποσιτίζεται και υπολειτουργεί, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας με κύριες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αρνητικές είναι και οι επιπτώσεις σε σχέση με καρδιαγγειακά προβλήματα, οστική μάζα κ.α. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση δίαιτας Atkins μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα στο διπλάσιο.
  • Επιπρόσθετα, η υπερβολική μείωση της πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνει τις πιθανότητες βουλιμίας και κατάθλιψης.
  • Ακόμα, προκαλούν γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι άλυπη μάζα (νερό και μυική μάζα) και όχι το ζητούμενο: λίπος! Αποτέλεσμα; Παίρνουμε το βάρος που χάσαμε, καταστρέφονται οι μύες και κατακρημνίζεται η μεταβολική δραστηριότητα.
  • Δεν βοηθούν στην… εκπαίδευση του ατόμου όσον αφορά στις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει στον τρόπο ζωής του και στην διατροφική του συμπεριφορά, οι οποίες απαιτούνται τόσο για την απόκτηση όσο και για την διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Ποια είναι η σωστή διαδικασία για να χάσουμε βάρος;

Η διαιτητική θεραπεία θα πρέπει να αποτελείται από ένα εύκολα εφαρμόσιμο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες του ενδιαφερόμενου, έχοντας ως στόχο τα εξής:

  • απώλεια λιπώδους μάζας,
  • κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά για την βελτίωση ή και διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων,
  • διατροφική διαχείριση χρόνιων νοσημάτων μέσο υιοθέτησης απλών αλλά υγειών στάσεων ζωήςΝα είναι μέρος μιας γενικότερης μακροχρόνιας προσέγγισης για αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς αλλά και τρόπου ζωής και
  • αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η διατροφική εκπαίδευση και η τροποποίηση της συμπεριφοράς  αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη και την αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Έρευνες έχουν δείξει τέσσερις συμπεριφορές και στρατηγικές οι οποίες σχετίζονται με την μακροχρόνια διατήρηση του βάρους. Αυτές είναι:

  • η εφαρμογή μιας διατροφής περιορισμένης σε λίπη, επαρκούς όμως σε υδατάνθρακες,
  • ο διαρκής έλεγχος του σωματικού βάρους, της προσλαμβανόμενης τροφής και της φυσικής δραστηριότητας,
  • η κατανάλωση πρωινού και
  • τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 200 λεπτά/ εβδομάδα).

Χριστίνα Κωστάρα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ώρα για δίαιτα; Σού έχουμε 2 λύσεις για να μην πεινάσεις ποτέ!

Πόσο ασφαλής είναι η κετογονική δίαιτα; Τα υπέρ και τα κατά

Πώς κρατά το σώμα της σε τόσο άξογη φόρμα η Αμάλ Κλούνεϊ; Η ακριβής δίαιτα που τηρεί

Σχετικά άρθρα