Πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί του που δίνει εξετάσεις;

Ο ρόλος των γονέων στην περίοδο προετοιμασίας για κρίσιμα διαγωνίσματα, εξετάσεις ή Πανελλήνιες είναι καθοριστικός.

Γονείς οι οποίοι είναι υπερβολικά επικριτικοί, αυταρχικοί, πιεστικοί και αγχωμένοι για το αποτέλεσμα, τείνουν να πιέζουν και να αγχώνουν περισσότερο τα παιδιά τους χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Γράφει η ψυχολόγος Ανδριάννα Γεροντή

www.kethesy.gr

Οι γονείς θα ήταν καλό να είναι υποστηρικτικοί, να ακούν τα παιδιά τους και να είναι δίπλα τους διακριτικά χωρίς να τα πιέζουν και να τα αγχώνουν περαιτέρω. Ας δούμε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά τους στην απαιτητική αυτή περίοδο.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά που διαβάζουν;

  • Να υπάρχει ηρεμίας στο σπίτι προκειμένου το παιδί να μπορεί να μελετήσει και να αποδώσει στο μέγιστο.
  • Αποφύγετε να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, ιδιαίτερο, με ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα και σίγουρα είναι το μοναδικό δικό σας παιδί που το αγαπάτε ότι και αν κάνει ότι και αν μπορεί και αυτό θα ήταν καλό να τους το επισημαίνετε συχνά.
  • Να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τις ανησυχίες τους υιοθετώντας μια ήρεμη στάση.
  • Να επιτρέπετε στο παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές όσον αφορά στη Σχολή προτίμησης και να μην του προβάλλετε τις δικές τους προσδοκίες. Σκεφτείτε πως η εργασία μας, είναι ένα μέρος στο οποίο περνάμε τις περισσότερες ώρες της ζωή μας. Ας είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι μέσα από εκείνη.
  • Να φροντίζετε έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα στο σπίτι φρούτα, λαχανικά και «σπιτικό» φαγητό, θα κάνει το παιδί να νιώσει πιο ζεστά οικεία και υποστηρικτικά.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει συχνά διαλείμματα προκειμένου να ξεκουράζεται, να έχει επαφές με φίλους και να μπορεί με αυτό τον τρόπο να αποφορτίζεται.
  • Να κατανοείτε την πίεση του και να σέβεστε τις ιδιαίτερες ανάγκες του αυτή την περίοδο.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τονίζετε στα παιδιά σας ότι οι Πανελλήνιες είναι μία από τις πολλές λύσεις και διεξόδους που έχουν για το μέλλον τους και να μην ξεχνάτε να τους δείχνετε την αγάπη σας, ακόμη κι αν αποτύχουν γιατί σίγουρα αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζουν ή ότι πάψατε να τα αγαπάτε. Έτσι δεν είναι;

Εν κατακλείδι, οι εξετάσεις είναι μια ιδιαίτερη και απαιτητική περίοδος τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους ίδιους τους γονείς. Είναι μια δοκιμασία για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους, αλλά επί της ουσίας είναι μία από τις πολλές δοκιμασίες που θα περάσουν στη ζωή τους.

Οι επιλογές που έχουν, είναι πολλές και ασφαλώς δεν εξαντλούνται στις Πανελλήνιες. Οπότε, οι μαθητές ας δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ας κάνουν την προσπάθειά τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Χρειάζεται να αντιληφθούν ότι τυχόν αποτυχία τους στις εξετάσεις, μπορεί να αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν και τίποτε περισσότερο.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!

diabasma files

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άνοια: Διάβασμα ή επιτραπέζια παιχνίδια; Τι είναι καλύτερο για το μυαλό;

Στο… κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας. «Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μου;»

Ετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες και έχεις άγχος; 9 συμβουλές από μια ψυχολόγο

Σχετικά άρθρα