Νέος κοροναϊός: Οι 8 κανόνες υγιεινής για να μην «κολλήσεις»

Κρούσματα κοροναϊού καταγράφονται στην κεντρική και νότια Ιταλία, εκδρομές ακυρώνονται και η εκπαίδευση των εθελοντών αναβλήθηκε από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Σημασία έχει να μην επικρατεί ο πανικός και παράλληλα να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού, όπως υπενθυμίζουν τα υπουργείο Υγείας σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα,

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες, ολοκληρώθηκε η έκτακτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κοροναϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου πάνω από 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νέος κοροναϊός: Πόσες ημέρες χρειάζεται για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα;

Κοροναϊός: 5+1 ερωτήσεις για τον ιό – Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Σχετικά άρθρα