Στο… κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας. «Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μου;»

Εντάξει έχω δουλειά, έχω σπίτι, έχω σχέση αλλά το τελευταίο διάστημα αναρωτιέμαι αν έχω τον εαυτό μου. Διάβασα και κάτι άρθρα περί εσωτερικής αναζήτησης και ψυχής και τέτοια και πλέον δεν ξέρω.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πώς καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου.

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η ευτυχία είναι βασικός στόχος όλων και όλοι συνηθίζουν να την αναζητούν σε εξωτερικούς παράγοντες, ξεχνώντας κάποιες φορές τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ίδιου τους του εαυτού. Σίγουρα, το επάγγελμα και οι ποιοτικές σχέσεις στη ζωή, τόσο σε οικογενειακό, φιλικό όσο και ερωτικό επίπεδο συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση αυτής.

Τα άτομα σε πολλές περιπτώσεις δρουν με βάση τις ανάγκες των άλλων και με βασικό κίνητρο να ευχαριστήσουν τους άλλους. Σε αυτή την περίπτωση, ναι μεν υπάρχει μια θετική ανατροφοδότηση στην αλληλεπίδραση των σχέσεων, αλλά στο τέλος μένει ένα συναισθηματικό κενό, εκείνο της παραμέλησης των αναγκών του ίδιου το ατόμου.

Τα 5 «κλειδιά» για την ευτυχία

Αυτός ο τρόπος λειτουργεί ως άμυνα απέναντι σε καταστάσεις που υπάρχει φόβος ή όταν υπάρχει μια αλλαγή. Η ευτυχία δε σχετίζεται με ότι πετυχαίνουμε, αλλά με το να απολαμβάνουμε ότι έχουμε. Η ευγνωμοσύνη, λοιπόν είναι σημαντικός παράγοντας της ευτυχίας, καθώς σύμφωνα με έρευνες βοηθούν στην παραγωγή της σεροτονίνης και έχει την ίδια δράση με αυτή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Η ευγνωμοσύνη είναι η εστίαση στα πράγματα που έχουμε ή η εστίαση στη θετική πλευρά των δύσκολων καταστάσεων, καθώς έτσι είναι ευκολότερη η εύρεση λύσεων στα προβλήματα. Η ειλικρίνεια απέναντι στους άλλους, αλλά και στον εαυτό είναι καθοριστική πλευρά της ευτυχίας, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η υποστήριξη του εαυτού, η αυθεντικότητα και η αυτογνωσία.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι βασική ασπίδα για τις διαταραχές διάθεσης, καθώς γίνονται αποδεκτά και τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητας. Η έκφραση, τέλος συμβάλλει σημαντικά στην ευτυχία. Με αυτόν τρόπο, γίνεται κατανοητό τι ακριβώς αισθάνεστε, ο λόγος, αλλά και πώς να προσεγγίσετε το κάθε συναίσθημα. Ο καλύτερος σύμμαχος για την έκφραση είναι ένα χαρτί και ένα στυλό, καθώς γίνεται συνειδητές οι απαιτήσεις, οι ανάγκες, οι επιθυμίες.

Η ευτυχία είναι επιλογή!

Η ευτυχία είναι μια επιλογή που γίνεται καθημερινά με τις σκέψεις και τη συμπεριφορά. Δε σχετίζεται με την απουσία προβλημάτων, αλλά με την ικανότητα να τα διαχειριζόμαστε. Η αυτογνωσία αποτελεί βασικό παράγοντα της ευτυχίας. Αν έχετε βρεθεί σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζετε τις επιθυμίες σε διάφορα επίπεδα, η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σας.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μήπως (δεν) εκτιμάς τον εαυτό σου; Τα 10+3 χαρακτηριστικά εκείνων με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Νιώθω άχρηστη: Εφάρμοσε αυτή την τεχνική για να βελτιώσεις τον εαυτό σου

Πώς μπορώ να τα έχω καλά με τον εαυτό μου όταν κάνω κάτι που δεν μου αρέσει;

Σχετικά άρθρα