Έτοιμη να γίνεις μητέρα; Βήμα προς βήμα η πιο απλή τεχνική χαλάρωσης

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα αλλά είναι σημαντικό να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για ξεκούραση.

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το μωρό, το καθάρισμα του σπιτιού και ο προγραμματισμός για τη νέα άφιξη είναι στιγμές γεμάτες ενθουσιασμό. Προσπαθήστε όμως, να μην κάνετε δουλειές για μερικές εβδομάδες. Αυτό θα σας βοηθήσει και να ξεκουραστείτε και να προσαρμοστείτε. Όλα θα γίνουν.

Γιατί είναι χρήσιμη η κορτιζόλη; 

Ωστόσο, το ένστικτο αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχετε το μέγιστο του όγκου σας πλέον, ενδέχεται να σάς προκαλέσουν άγχος, να αυξηθεί ο σφυγμός σας, η πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου σας καθώς και να νιώσετε δυσκολία στην αναπνοή σας.

Επιπροσθέτως, η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη, κατακλύζει τον οργανισμό σας προς το τέλος του τρίτου τριμήνου κάνοντας απαραίτητη την ξεκούραση σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως η κορτιζόλη βοηθά στο να ωριμάσουν ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες του μωρού σας, ενώ μπορεί να επηρεάσει το πότε θα γίνει ο τοκετός.

Επίσης, οξύνει τις αισθήσεις σας, κάνοντας σας απόλυτα προσηλωμένη στο μωρό σας μετά τη γέννα. Το αρνητικό ωστόσο, της αύξησης των στρεσογόνων ορμονών είναι πως μπορεί να έχετε ευμετάβλητη διάθεση, αϋπνία και μειωμένη όρεξη.

Στόχος η… χαλαρή εγκυμοσύνη

Προγεννητική χαλάρωση και μαθήματα γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν, καθώς μαθαίνουν στις έγκυες να ελέγχουν την αναπνοή τους και να πετυχαίνουν μυϊκή χαλάρωση. Διάφορα DVD και βίντεο στο Διαδίκτυο- από έγκυρες πηγές μόνο- με υπνοθεραπεία για τον τοκετό μπορούν επίσης, να βοηθήσουν εξασφαλίζοντας βαθιά χαλάρωση.

Η προοδευτική χαλάρωση των μυών είναι μια απλή τεχνική εναλλαγής έντασης και χαλάρωσης. Σάς δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τις φυσικές αντιδράσεις του σώματός σας στον τοκετό, κάτι που θα σας βοηθάει να νιώθετε καλύτερα.

Η πιο απλή τεχνική χαλάρωσης

Ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά βάζοντας χαλαρά το πάνω πόδι πιο μπροστά πάνω σε μαξιλάρια. Εισπνεύστε κα τεντώστε τη δεξιά σας πατούσα καθώς σηκώνετε το πόδι σας. Μείνετε έτσι και μετά χαλαρώστε κατά την εκπνοή. Αφήστε το πόδι να πέσει και νιώστε τη χαλάρωση. Σφίξτε και χαλαρώστε τη γάμπα, τους μηρούς και τους γοφούς σας.

Κάντε το ίδιο και με το άλλο πόδι. Τεντώστε και χαλαρώστε το πάνω μέρος του σώματός σας. Τέλος, σφίξτε το πρόσωπό σας, μετά εκπνεύστε αφήνοντας το σαγόνι, το μέτωπο και τη γλώσσα σας να γίνουν βαριά. Με την εξάσκηση, θα μπορείτε να ανακαλείτε νοερά το σφίξιμο, ενώ θα χαλαρώνετε το σώμα σας στην εκπνοή.

Και για να αρχίσει ο τοκετός, πρέπει η υπόφυση να παραγάγει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία διεγείρει τις συσπάσεις που ενεργοποιούν τη γέννα. Όταν, όμως, είστε σε ένταση, παράγετε τη στρεσογόνο ορμόνη αδρεναλίνη η οποία αναστέλλει τον τοκετό.

*Απόσπασμα από το βιβλίο «Εγκυμοσύνη: Πρακτικός Οδηγός με Συμβουλές και Οδηγίες», από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τεστ εγκυμοσύνης: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις – Είναι αξιόπιστα;

Αν κάνω laser στα μάτια, θα αποκτήσω ξανά μυωπία αν μείνω έγκυος;

Θέλω να κάνω παιδί, αλλά δεν μένω έγκυος: Τα 2 λάθη των ζευγαριών που προσπαθούν

Σχετικά άρθρα