Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου. Ποιοι είναι οι 3 βασικοί άξονες ανάπτυξης;

Ο κρυμμένος στις πτυχές της μνήμης, ανάμεσα στις πιο μυστικές και πιο μακρινές αναμνήσεις του καθενός μας, πρώτος χρόνος ζωής είναι μια από τις πιο σημαντικές και αποφασιστικές περιόδους ζωής του ανθρώπου.

Είναι δύσκολο να ξαναζήσουμε ή να φανταστούμε τον δικό μας πρώτο χρόνο ζωής, αλλά ίσως είναι ακριβώς κι αυτός είναι ένας λόγος που είναι τόσο θαυμάσιο και γεμάτο συγκινήσεις το να συνοδεύσουμε το παιδί μας στον σταθμό των πρώτων του γενεθλίων.

Οι πρώτοι 12 μήνες αποτελούν τη βάση της μελλοντικής ζωής του

Ο ρυθμός ανάπτυξης, καθορίζονται πολύ περισσότερο από τον κληρονομικό προικισμό που το νεογέννητο έλαβε από τη μητέρα του και τον πατέρα του. Και δεν πρόκειται για μια αυτόματη διεργασία, δεδομένου ότι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί, είναι σε μεγάλο βαθμό αποφασιστικό στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο προοδεύουν οι ικανότητες του.

Η ανάπτυξη ενός παιδιού που το κρατούν συχνά αγκαλιά, που παίζουν και γελούν συχνά μαζί του οι γονείς του και που ξέρουν να του κάνουν χάδια και χατίρια τις σωστές στιγμές. Οι πρώτοι 12 μήνες, αποτελούν τη βάση της μελλοντικής ζωής του, τα θεμέλια πάνω στα οποία, όπως σε ένα πολύπλοκο μωσαϊκό, θα αναπτυχθούν όλες οι συναισθηματικές, διανοητικές και κινητικές ικανότητες, που συνθέτουν τη ζωτική κληρονομιά κάθε ανθρώπινου όντος( Shaefer, 2000).

Τρεις οι κύριοι άξονες της ανάπτυξης ενός παιδιού

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν, να περιηγηθούμε στους κυριότερους σταθμούς του πρώτου χρόνου ζωής, για να ζήσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα, μαζί με το μικρό μας, αυτή τη φανταστική περιπέτεια. Ποιοι είναι λοιπόν, οι στόχοι του πρώτου χρόνου ζωής;

Τρεις είναι οι κύριοι άξονες της ανάπτυξης ενός παιδιού: η ανάπτυξη της κίνησης, η ανάπτυξη της νοημοσύνης και η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη( Shaefer, 2000). Τρεις διαφορετικές περιοχές ωρίμανσης, αλληλοεξαρτώμενες όμως, γιατί μόνο από την αρμονική εξέλιξη και των τριών θα εξαρτηθεί η καλή ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού.

Αρκεί μια καθυστέρηση ή ένα πρόβλημα σε κάποια από αυτές και αναπόφευκτα ο πολύπλοκος μηχανισμός της ανάπτυξης θα υποστεί μια κάμψη, έστω και μόνο παροδική ή μια βιασμένη απόκλιση από τις γραμμές μιας σίγουρης διαδρομής. Και αν τρεις είναι οι άξονες της ανάπτυξης, τρεις είναι και οι κύριοι σταθμοί που προετοιμάζουν οι πρώτοι 12 μήνες.

  • Η κινητική ανάπτυξη

Τείνει στην κατάκτηση της ικανότητας να περπατά μόνο του και να κινείται αυτόνομα στον κόσμο.

  • Η ανάπτυξη της νοημοσύνης

Θα επιτρέψει στο παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τα αντικείμενα, να μάθει να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τα αντικείμενα, να μάθει να τα χρησιμοποιεί, να τα ανακαλεί στη μνήμη ακόμα και όταν δεν είναι αντιληπτά άμεσα, μέσω των αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή κτλ).

  • Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη

Έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να οδηγήσει το παιδί να αυτοαναγνωρίζεται, όχι πια σαν ένα διαιρετό σύνολο με τη μητέρα του, όπως συμβαίνει στο νεογέννητο, αλλά σαν ένα ξεχωριστό και ανεξάρτητο άτομο, με τις ικανότητες του και με τη δική του θέληση. Στόχος δύσκολος να τον φτάσει, στην τελειοποίηση του οποίου το άτομο θα αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του( Shaefer, 2000).

mwro

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
kentro-exelixi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το Σύνδρομο του «καλού παιδιού»: Τα χαρακτηριστικά του γονέα – τιμωρού

Γέννησα αλλά το μωρό με «πνίγει» γιατί έχασα τη μητέρα μου: Τι να κάνω;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X