Οδηγός διατροφής για να μην κολλήσεις τον κορωνοϊό. 12 ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό

Πέρα από τα γνωστά μέτρα ατομικής υγιεινής και προφύλαξης, μπορούμε να ακολουθήσουμε και κάποιες απλές συστάσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προετοιμάζουν ενάντια στις επιδημίες των ιώσεων.

Συγκεκριμένα,

Ενυδατωνόμαστε επαρκώς με 2 – 3 λίτρα νερό ισομοιρασμένα μέσα στην ημέρα. Αν φτάσουμε να πιούμε νερό επειδή διψάμε, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Παράλληλα, αναπαυόμαστε τακτικά με 7 – 8 ώρες ύπνο καθημερινά και δεν ασκούμαστε εξαντλητικά, π.χ. μισή ώρα περπάτημα την ημέρα 3 φορές την εβδομάδα.

Επίσης, διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή σαν τη μεσογειακή. Ειδικά αυτές τις ημέρες καταναλώνουμε μικρά και συχνά ελαφριά γεύματα. Οι ζεστές σούπες, όπως η κοτόσουπα, και τα ζεστά αφεψήματα με μέλι αποτελούν θρεπτικές και ευεργετικές επιλογές.

Σημαντικό είναι να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το στρες καθώς αυτό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θεραπεύουμε σωστά χρόνιες αρρώστιες που μας εξασθενούν όπως τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πάντως, υπάρχουν ορισμένες «υπερτροφές» που εφοδιάζουν την άμυνα του οργανισμού μας με τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Τέτοιες είναι:

  • Τα εσπεριδοειδή και ο φρεσκοστυμμένος χυμός τους με βιταμίνη C.
  • Τα γαλακτοκομικά με βιταμίνη D, όπως και η έκθεση στον ήλιο εξάλλου.
  • Τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί με ψευδάργυρο.
  • Το πράσινο τσάι και το χαμομήλι με κατεχίνες.
  • Το μπρόκολο και το κουνουπίδι με σουλφοραφάνες.
  • Η σαρδέλα και το σκουμπρί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

Τέλος, έχουν δείξει να ωφελούν τον οργανισμό κατά των ιώσεων τόσο τα προβιοτικά (γαλακτοβάκιλλοι και μπιφιντοβακτήρια) όσο και η εχινάκεια, αλλά η λήψη τους προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οικογενειακού μας ιατρού.

Ψυχραιμία και υπομονή σε όλους μας… Πανδημία είναι θα περάσει.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Επιμελητής ΕΣΥ ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ταξιδεύετε με αεροπλάνο; 9 πρακτικές συμβουλές για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό

Νέος κορωνοϊός: Οδηγός για να ΜΗΝ υποκύψεις στον πανικό της πανδημίας

Σχετικά άρθρα