Ουίλιαμ Μπλέικ

Ο Ουίλιαμ Μπλέικ (28 Νοεμβρίου 1757 – 12 Αυγούστου 1827) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές και παράλληλα ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, μυστικιστής και οραματιστής.

Χαρακτηρίζεται συχνά ως ο «Προφήτης» της αγγλικής λογοτεχνίας και υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον εκκεντρικούς και πολύπλευρους καλλιτέχνες. Αν και στην εποχή του χλευάστηκε ως παράφρων, σήμερα τιμάται ως μεγαλοφυΐα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μείζονες ποιητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Από μικρός, όπως ομολογούσε ο ίδιος, έβλεπε οράματα

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και η οικογένειά του ανήκε στη μεσαία τάξη. Ο πατέρας του Τζέιμς Μπλέικ ήταν αξιοσέβαστος έμπορος και η μητέρα του ήταν η Κάθριν Χέρμιταζ. Οι γονείς του συνειδητοποίησαν από νωρίς πως το 3ο από τα συνολικά 5 παιδιά τους, διέθετε έντονη καλλιτεχνική κλίση.

Έτσι, προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Μπλέικ προς αυτή την κατεύθυνση. Επέτρεψαν μάλιστα, να εγκαταλείψει το συμβατικό σχολείο σε ηλικία δέκα ετών ώστε να αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα σε σχολή ζωγραφικού σχεδίου. Από μικρός, όπως ομολογούσε ο ίδιος, βυθιζόταν σε εκστατικά οράματα.

Σχετικά άρθρα