Μπέρναρντ Ουίλιαμς

Ο Μπέρναρντ Ουίλιαμς γεννήθηκε το 1929 στο Έσσεξ της Αγγλίας. Φοίτησε στο Κολλέγιο της Οξφόρδης, όπου και δίδαξε αρχικά ενώ μετά έγινε καθηγητής στο Κολλέγιο του Λονδίνου.

«Αναλυτικός φιλόσοφος με ψυχή ουμανιστή», «ο πιο λαμπρός και πιο σημαντικός βρετανός ηθικός φιλόσοφος της εποχής του», όπως χαρακτηρίστηκε, έγινε διεθνώς γνωστός για την προσπάθειά του να επαναπροσανατολίσει την ηθική φιλοσοφία στην ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτική και την ψυχολογία.

Πέθανε στις διακοπές του στη Ρώμη

Αργότερα έγινε καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέντφορντ του Λονδίνου, καθώς υπήρξε και καθηγητής ηθικής φιλοσοφίας στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε σε βασιλικές και κρατικές επιτροπές για την πορνογραφία και τη κινηματογραφική λογοκρισία, τον ρόλο των αγγλικών ιδιωτικών σχολείων, την τοξικομανία, τα τυχερά παιχνίδια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Έγινε εταίρος του All Souls College και της Βρετανικής Ακαδημίας, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αγγλικής Εθνικής Όπερας. Πέθανε το 2003 κατά τη διάρκεια διακοπών στη Ρώμη.

Σχετικά άρθρα