Ραλφ Ουάλντο Έμερσον

Ο Ραλφ Ουάλντο Έμερσον (25 Μαΐου 1803 – 27 Απριλίου 1882), ήταν Αμερικανός δοκιμιογράφος, λέκτορας, και ποιητής, ο οποίος ηγήθηκε του κινήματος του υπερβατισμού στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ήταν υπέρμαχος της ατομοκρατίας και ενάντια στις ηθικοοικονομικές πιέσεις των κοινωνικών προτύπων. Ανέλυσε και παρουσίασε τις θέσεις του σε δεκάδες δημοσιευμένες τοποθετήσεις του και σε περισσότερες από 1.500 διαλέξεις σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Λάτρευε να ανακαλύπτει νέα πράγματα

Σταδιακά, άρχισε να απομακρύνεται από τις θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις των συγχρόνων του, σχηματίζοντας και εκφράζοντας τη φιλοσοφία του υπερβατισμού στο δοκίμιο του 1836 με τίτλο «Η Φύση». Μετά το έργο αυτό, συνέχισε δίνοντας μια διάλεξη με τίτλο «Ο Αμερικανός Λόγιος» η οποία άσκησε σημαντική επίδραση σε άλλους διανοητές.

Τα περισσότερα δοκίμια που έγραψε, τα δημιούργησε πρώτα ως διαλέξεις, τις οποίες κατόπιν διασκεύασε σε μορφή κατάλληλη για γραπτό λόγο. Οι δύο πρώτες σειρές των δοκιμίων του κυκλοφόρησαν το 1841 και 1844, και αποτελούν τον πυρήνα της σκέψης του. Σε αυτές τις σειρές περιλαμβάνονται τα πιο γνωστά έργα του όπως, «Αυτοδυναμία», «Η υπερ-ψυχή» και «Εμπειρία».

Σχετικά άρθρα