Είσαι απαισιόδοξος; 4 λόγοι για να αλλάξεις στάση ΤΩΡΑ

Κανένας απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό των αστεριών ούτε ταξίδεψε ποτέ σε μια άγνωστη γη, Έλεν Κέλερ

Αισιοδοξία είναι η στάση του ανθρώπου που ελπίζει και προσδοκά ότι όλα θα πάνε καλά στη ζωή, ασχέτως των εμφανιζόμενων εμποδίων και των απογοητεύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, τα αισιόδοξα άτομα δεν απελπίζονται ή πέφτουν σε κατάθλιψη όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία, ενώ αποτελεί και τρόπο ερμηνείας του εαυτού τους. Υπάρχουν δηλαδή, εκείνοι που μέσα στο αρνητικό και το δυσάρεστο, θα βρουν το θετικό.

Όχι για να παρηγορηθούν μα για να συνεχίσουν. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν πως μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία. Βλέπουν δηλαδή, την αναποδιά ως κάτι που μπορεί να διορθωθεί και θεωρούν πως το εμπόδιο δεν οφείλεται σε κάποιο προσωπικό τους μειονέκτημα από το οποίο δε μπορούν να ξεφύγουν.

Πολλοί όμως, θεωρούν τους αισιόδοξους ανθρώπους, ονειροπόλους και αφελείς. Όποιος ακολουθεί όμως, αυτή τη στάση, βιώνει πολλά θετικά:

Η αισιοδοξία είναι δημιουργική.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί στον τρόπο σκέψης τους. Γιατί; Σύμφωνα με psychologytoday.com και έρευνα στο «Nature», η αμφιλεγόμενη φύση του μέλλοντος επιτρέπει στους αισιόδοξους να αποστασιοποιηθούν από τους αρνητικούς περιορισμούς και να προσεγγίσουν τα θετικά αποτελέσματα, δημιουργώντας ζωηρές πολύχρωμες εικόνες στο μυαλό τους.

Εξάλλου, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι είναι προσανατολισμένοι προς το μέλλον (όπως οι αισιόδοξοι τείνουν να είναι) και σκέφτονται έντονα το «τι μέλλει γενέσθαι» με θετικό τρόπο, δηλαδή πώς θα είναι ο κόσμος σε 10 ή 20 χρόνια, από τώρα, οργανώνουν τις ιδέες τους ώστε να πετύχουν αυτό που οραματίζονται.

Όσοι είναι αισιόδοξοι, δρουν.

Και επειδή ακριβώς οραματίζονται, έχουν την τάση να δράσουν. Δεν κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους παρακολουθώντας τις όποιες εξελίξεις μέσα από μια οθόνη και μακριά από το… πεδίο δράσης. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές αποφάσεις, και είναι κάτι που γίνεται σε όλους καθημερινά, επιλέγουν και πράττουν.

Δεν περιμένουν από κάποιον να «τους πάρει από το χέρι» και να τους δείξει τι να κάνουν. Μάλιστα, για αυτό και η αισιοδοξία θεωρείται ένα καλό χαρακτηριστικό για έναν ηγέτη που θέλει το καλό της ομάδας του, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι. Το μέλλον φαντάζει ρόδινο για τους αισιόδοξους, και κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν εκεί που θέλουν.

Οι αισιόδοξοι δεν απογοητεύονται και δεν τα παρατούν.

Μπορεί να σκέφτονται, μπορεί να επιλέγουν και μπορεί να δρουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουν επιτυχία κάθε φορά ή στον ίδιο βαθμό. Εξάλλου, γνωρίζουν πως οι αποτυχίες σε μαθαίνουν. Έτσι, γίνεσαι καλύτερος. Και, όπως είπαμε, δεν αντιμετωπίζουν τις αναποδιές σαν κάτι κακό ή γκρινιάζοντας.

Αλλά επιλέγουν να δουν το θετικό που θα κερδίσουν από αυτό που συνέβη, όσο δυσάρεστο και αν είναι. Σύμφωνα με έρευνα των κοινωνιολόγων Ντέιβιντ Άρμορ και Τζόζεφ Σίμονς, αυτό που πιστεύεις, αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες ερεύνησαν τους οπαδούς μιας ομάδας οι οποίοι πίστευαν ότι η ομάδα τους θα κερδίσει, αν και όλοι έλεγαν ότι θα χάσουν. Και εν τέλει τα κατάφεραν να πάρουν τη νίκη.

Η αισιόδοξη στάση σε «κρατά» μακριά από… κακές σκέψεις.

Όπως έχουμε βιώσει όλοι, ο οποιοσδήποτε θα έρθει αντιμέτωπος με την αποτυχία αργά ή γρήγορα. Τι συμβαίνει όμως, κατά τη διάρκεια αυτού; Γιατί μετά, όσο περνά ο καιρός, σκέφτεσαι το θετικό της υπόθεσης, αλλά ποιες είναι οι σκέψεις σου όταν συμβαίνει κάτι;

Φαίνεται όμως, πως και τη στιγμή που ένας άνθρωπος παθαίνει κάτι δεν κατακλύζεται από αρνητισμό και πανικό, γιατί, σύμφωνα με το psychologytoday.com, οι αισιόδοξοι είναι ανθεκτικοί καθώς δεν πέφτουν στην «παγίδα» του πώς και γιατί συνέβη και τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί.

Αντί αυτού, επικεντρώνονται- αμέσως- στο επόμενο βήμα τους, με τη σκέψη τους να ενθαρρύνει θετικά τις κινήσεις τους. Έτσι, είναι ευέλικτοι και «ανοιχτοί» σε νέες ιδέες, ενώ είναι πολύ πιο ικανοί να προχωρήσουν συντομότερα μπροστά. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως η στάση των ατόμων δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και θέλει τρόπο για να αλλάξει κανείς συνήθειες. Μα το «ταξίδι» αξίζει εκατό τοις εκατό!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 4 + 1 ασκήσεις αισιοδοξίας που μπορείς να κάνεις κάθε πρωί

Σας λείπει η αισιοδοξία; 5 τρόποι για να βλέπετε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο!

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X