Μήπως δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ; Αλήθειες και… μύθοι για την αϋπνία

Σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας οι άνθρωποι να μην κοιμούνται καλά το βράδυ, καθώς η ποιότητα ύπνου τους αλλοιώνεται λόγω των συνεχών σκέψεων για τις υποχρεώσεις τους.

Ο ύπνος των 7 με 8 ωρών, το ελαφρύ γεύμα πριν πέσει κανείς στο κρεβάτι και μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως διάβασμα ενός βιβλίου ή μουσική, προτείνεται από τους περισσότερους ιατρούς. Μάλιστα, ο ειδικός Δρ. Νιλ Στάνλεϊ αναλύει μερικούς… μύθους που «ντύνουν» τις αϋπνίες, σύμφωνα με το healthista. com.

Μύθος 1: Πρέπει όλοι να κοιμούνται 8 ώρες

Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά είναι συνετό. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται και λειτουργούν άρτια μέσα στην ημέρα τους και με λιγότερες ώρες ύπνου, όπως είναι το 6ωρο την ημέρα.

Οπότε, ας μην πιέζει κανείς τον εαυτό του να κοιμηθεί 8 ώρες γιατί έτσι φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Από την άλλη, ο καθένας μπορεί να βρει μόνος του το ιδανικό- σχεδόν τέλειο- ποσό ωρών που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να είναι λειτουργικός. Και να σημειωθεί πως ο «πολύς ύπνος» είναι το ίδιο βλαβερός με τον λίγο!

Μύθος 2: Ο ύπνος σε ξεχωριστά δωμάτια δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα μεταξύ του ζευγαριού

Έρευνες έχουν δείξει πως ο ύπνος με τον αγαπημένο σου στο ίδιο κρεβάτι κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, αλλά υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να κοιμούνται για χρόνια ολόκληρα μόνοι τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να βολευτούν με ένα ακόμα άτομο στο κρεβάτι.

Οπότε, ο ύπνος σε ξεχωριστά δωμάτια- όταν γίνεται για να κοιμηθεί κανείς σωστά- δεν δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα μεταξύ του ζευγαριού. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του Στάνλεϊ, το 50% της διαταραχής ύπνου προκαλείται από το άτομο με το οποίο μοιράζεσαι το κρεβάτι σου.

Μύθος 3: Αν δεν κοιμηθείς καλά μέσα στην εβδομάδα, θα αναπληρώσεις μια άλλη φορά

Μπορεί ο μεσημεριανός ύπνος ή ο ύπνος σε μια ημέρα που δεν έχεις τόσες υποχρεώσεις όπως το Σαββατοκύριακο, να βοηθάει αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την ενέργεια που έχασες εκείνη την ημέρα.

Και για να μην σου συμβαίνει αυτό, καλό είναι να έχεις πρόγραμμα ώστε να ξαπλώνεις στην ώρα σου και να σηκώνεσαι την ώρα που χρειάζεται.

Μύθος 4: Το ροχαλητό ενοχλεί μόνο τον διπλανό

Μπορεί το άτομο που ροχαλίζει να μην το καταλαβαίνει αλλά αυτό μαρτυρά πως ο ύπνος του δεν είναι συνεχής και χωρίς διαλείμματα. Τα αίτια ποικίλουν και μπορεί να είναι είτε βιολογικά όπως το στραβό ρινικό διάφραγμα και τα κρεατάκια είτε ψυχολογικά όπως άγχος και υπερβολική κούραση στη διάρκεια της μέρας.

Έτσι, μπορεί το άτομο που είναι δίπλα σου να καταλαβαίνει το ροχαλητό σου, αλλά «ενοχλεί» και την ποιότητα του ύπνου σου μέχρι ένα σημείο, έστω και αν δεν το συνειδητοποιείς την ώρα που γίνεται. Όμως, με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι αποτελεσματικός για όσους εργάζονται ο ύπνος στη δουλειά;

Πώς προστατεύει την καρδιά σου ο σωστός ύπνος;

Καλός ύπνος: Το μυστικό για να τα… βγάλεις πέρα αυτή τη σχολική χρονιά!

Σχετικά άρθρα