Τα 8 οφέλη της νηστείας για την υγεία μας. Τι κερδίζουν όσοι την τηρούν;

Νηστεία ονομάζεται η εκούσια αποχή από ορισμένες τροφές, ιδίως για θρησκευτικούς λόγους, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ζωικές τροφές γενικά.

Η περίοδος πριν το Πάσχα με τη νηστεία, πέρα από πνευματική κάθαρση, έχει και πολλά οφέλη για τον οργανισμό.  Τι πρέπει να προσέξουν όμως, όσοι νηστεύουν για να αποκομίσουν όλα τα οφέλη;

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)

Η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Με αυτό τον τρόπο βοηθά στο να μειωθεί η κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, βελτιώνοντας έτσι το λιπιδαιμικό δείκτη- προφίλ του ατόμου.

Καθαρισμός νεφρών

Η αποχή από το κρέας, τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερη λειτουργία των νεφρών και σε μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Καθαρισμός πεπτικού συστήματος

Λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και όσπρια έχουμε ευνοϊκότερη- καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Πιο ισορροπημένη διατροφή

Είναι καλύτερες και πιο ισορροπημένες οι διατροφικές συνήθειες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, θαλασσινών και την αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, ενώ παράλληλα, οι φυτικές ίνες των δημητριακών, των φρούτων και των λαχανικών βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης καλίου (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και χαμηλής πρόσληψης νατρίου, καθώς καταναλώνονται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πρόληψη ασθενειών

Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της αρρώστιας και σημαντικός παράγοντας στην καλή διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και των πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που διαθέτουν τα νηστίσιμα τρόφιμα.

Ευκαιρία για αποτοξίνωση

Η νηστεία αποτελεί ευκαιρία αποτοξίνωσης. Σκοπός της είναι να στρέψει τους διάφορους μηχανισμούς του σώματος στο να καθαρίσουν από διάφορα άχρηστα κατάλοιπα και τοξίνες που είναι συσσωρευμένα σε αυτό.

Βελτιωμένη ψυχολογία

Είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμφάνισης των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς η νηστεία φαίνεται να πολεμά την κακή διάθεση, χάρη στα θρεπτικά συστατικά της, αλλά και να επιτείνει το αίσθημα ψυχικής ανάτασης, εγκράτειας, ηθικής ικανοποίησης και του αισθήματος «κάθαρσης» του οργανισμού.

Να σημειωθεί πως τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, με αφορμή τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου, μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών καθώς και της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνεις νηστεία; Τα 7 σημεία… κλειδιά που οφείλεις να προσέξεις

Καθαρά Δευτέρα. 10 διατροφικά tips για να μην βάλεις ούτε μια θερμίδα στη νηστεία

Σου αρέσει ο χαλβάς; Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για τα οφέλη και τις θερμίδες που έχει

Σχετικά άρθρα